Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 30 apr 2019

Dit zijn je rechten op werk als je kind ziek is

Je telefoon gaat: je kind is ziek en moet opgehaald worden van de crèche of school. Opa en oma zijn op vakantie en je partner kan nu écht niet weg. Wat nu? Heb je rechten op werk als je een ziek kind hebt?

Als je partner en jij allebei werken, kan het stressvol zijn als je kind opeens ziek wordt. Gelukkig heb je het recht om je kind op te gaan halen.

Calamiteitenverlof

Als je alles op je werk uit handen moet laten vallen, kan je calamiteitenverlof (ook wel kort verzuimverlof genoemd) opnemen. De reden daarvoor kan een ziek kind zijn, maar ook als er brand of een gesprongen waterleiding is, mag je dit verlof opnemen.

Voordat je naar buiten stormt om je kind op te halen, moet je het wel bij je werkgever melden. Je baas mag je verzoek niet weigeren bij een goede reden, maar het is wel noodzakelijk om te vermelden hoe lang je denkt dat het verlof gaat duren. Bij je calamiteitenverlof krijg je gewoon doorbetaald, tenzij hier iets over vermeld staat in je cao.

Weten of je naar de huisarts moet gaan? Check dan deze kleine checklist.

Kortdurend zorgverlof

Na een onrustige nacht kijk je naar het gezicht van je kind en weet je dat het nog niet goed zit. Wat doe je dan als je nog geen opvang hebt kunnen regelen? Voor een ziek kind mag jouw calamiteitenverlof maximaal 24 uur duren.

Als er echt niemand anders is die voor jouw zieke kind kan zorgen, heb je recht op kortdurend zorgverlof. Let op: simpelweg een mailtje sturen naar je leidinggevende dat je gebruik maakt van het kortdurend verlof is niet voldoende.

Vaak kijk je samen met je baas naar alternatieven. Kan je misschien ‘s avonds werken als je partner thuis is? Of kan je misschien ruilen van dienst? Alleen als het bedrijf ernstige problemen krijgt als jij niet op werk verschijnt, kan je werkgever je verzoek weigeren. Wel kan het bedrijf om een doktersverklaring vragen.

Krijg je doorbetaald?

Bij een kortdurend zorgverlof krijg je zeventig procent van je loon doorbetaald. Is dat minder dan het minimumloon? Dan krijg je dat uitbetaald.

De dagen dat je kortdurend zorgverlof kan opnemen zijn niet oneindig. Je mag maximaal twee keer het aantal uren opnemen dat je per week werkt. Werk je 40 uur per week? Dan mag je elk jaar tachtig uur aan kortdurend zorgverlof opnemen. Is je kind vaker of langer ziek? Dan moet je toch vakantiedagen gaan opnemen.

Uitzonderingen

Het is goed om je rechten dubbel te checken in je cao. Sommige bedrijven hebben daar namelijk in vastgelegd dat je wel vakantiedagen moet opnemen, of dat je het op een andere manier moet compenseren.

Meer over het werkende leven als moeder? Bekijk dan ook eens ons zusje WorkJuice, over carrière en persoonlijke groei.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn je rechten op werk als je kind ziek is
Sluiten