5 redenen waarom je baby niet slaapt (én de oplossingen)

Toen je zwanger was had je misschien wel gerekend op een periode van gebroken nachten, maar wat nou als je baby na een tijdje nog steeds niet slaapt. Dit zijn vijf mogelijke oorzaken én de bijbehorende oplossingen.

De ene baby slaapt beter dan de ander, net zoals de ene volwassene beter slaapt dan de ander. Maar als je baby helemaal niet slaapt, en je hebt het idee dat er iets mis is, dan is het goed om daar eens wat aan te gaan doen. Wellicht is één van deze vijf dingen wel oorzaak.

Redenen waarom je baby niet slaapt

Natuurlijk zijn dit lang niet alle redenen, dus maak jij je zorgen, neem dan altijd even contact op met het consultatiebureau of de huisarts.

1. Je baby is te opgewonden

We kennen het allemaal van onszelf. Als je helemaal hyper en opgewonden bent is het moeilijk om in slaap te komen. Dus als je baby vlak voor het slapen gaan nog van alles heeft gezien en gedaan, zal het in slaap vallen moeilijk gaan. Maar ook daarna zal je baby lichter slapen.

Oplossing: zorg voor een rustig avondritueel. Geen wilde spelletjes vlak voor het slapen maar rustig een boekje lezen bijvoorbeeld. Sowieso helpt een vaste avondroutine voor je kindje om beter te slapen. Het geeft hem houvast en hij weet waar hij aan toe is.

2. Je baby slaapt licht

Sommige baby’s zijn gewoon gevoeliger dan andere. Voor licht, voor geluid en noem het maar op. Misschien kriebelt er een labeltje van een rompertje, of misschien rijdt er buiten een auto langs. De ene slaapt er dwars door heen, de ander is meteen klaar wakker.

Oplossing: probeer je baby zoveel mogelijk in een donkere en stille kamer te laten slapen. Denk aan verduisterende gordijnen, maar kies ook de juiste kamer. Misschien slaapt je baby nu in de kamer die grenst aan een weg, probeer hem dan eens te verplaatsen naar een kamer aan de andere kant van het huis.

3. Je baby mist daglicht

Dat klinkt misschien gek, maar als je baby te weinig verschil mee krijgt in dag en nacht kan hij moeilijker een goed slaapritme ontwikkelen. Voldoende naar buiten gaan is dus ook voor het slapen heel goed.

Oplossing: we hebben het al een beetje verklapt, maar voldoende naar buiten gaan helpt hierbij enorm. Doe ‘s ochtends ook meteen de gordijnen open en doe ze ‘s avonds dicht. Zo help je de biologische klok op gang.

4. Je baby doet te weinig dutjes

Je denkt misschien dat als je baby ‘s nachts niet slaapt, dat hij dan overdag te veel heeft geslapen. Maar misschien is juist het tegendeel waar. Want juist als je baby te weinig dutjes doet overdag kan het zijn dat hij ‘s nachts niet goed slaapt. Baby’s die overdag niet slapen vallen namelijk moeilijker in slaap en worden ‘s nachts ook vaker wakker.

Oplossing: probeer je baby overdag op vaste tijden een dutje te laten doen. Let hierbij op de signalen van vermoeidheid. Zoals in de ogen wrijven of gapen en speel daar op in.

5. Je baby heeft honger

Melk, en zeker borstvoeding, verteert vrij snel. Het kan dus zo zijn dat je baby’s maag ‘s nachts gewoon écht leeg is en dat hij honger heeft.

Oplossing: kies er voor om voor het naar bed brengen twee voedingen wat korter op elkaar te geven. Gaat je kindje om acht uur naar bed. Geef dan bijvoorbeeld nog een voeding om zes uur en eentje voor het slapen. Zo blijft je kindje langer verzadigd. Ook kan je ervoor kiezen om voordat je zelf gaat slapen nog een “droomvoeding” te doen. Waarbij je je kindje voedt zonder hem wakker te maken.

Lees ook:

Reageer op artikel:
5 redenen waarom je baby niet slaapt (én de oplossingen)
Sluiten