Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Reflux bij baby’s

Zo’n 90 procent van alle baby’s heeft er in meer of mindere mate last van: reflux. Maar wat is het precies en wat kun je er tegen doen? Wij zetten alle feiten op een rij.

Wat is reflux?

Als je baby reflux heeft, moet hij veel spugen en komt zijn eten weer terug naar boven. Doordat baby’s vaak een nog niet goed ontwikkelde sluitspier hebben tussen de slokdarm en de maag, kan er voeding en maagzuur omhoog komen?

De symptomen van reflux

  • Slecht slapen
  • Veel spugen
  • Regelmatig kokhalzen
  • Snel na de fles weer willen drinken
  • Hoofdje naar achteren trekken
  • Veel slikken
  • Hikken
  • Rare, pijnlijke gezichten trekken
  • Veel huilen

Twee soorten reflux

1) Gewone reflux
Bij deze vorm van reflux moet je baby vaak spugen en is wat eruit komt vaak al verzuurd. Dit komt door de niet goed ontwikkelde sluitspier en gaat meestal binnen een jaar over omdat zijn sluitspier dan volgroeid is.

2) Verborgen reflux
De naam zegt het al, deze vorm is minder opvallend. De maaginhoud komt wel naar boven, maar je baby spuugt niet veel omdat het ook weer terugzakt. Hierdoor komt de verzuurde melk in de slokdarm terecht en krijgt je baby een branderig gevoel. Vaak is dat reden genoeg voor een flinke huilpartij. Herkenbare symptomen bij deze soort reflux zijn veel slikken en hikken.

Wat kun je doen tegen reflux?

Als je vermoedt dat je baby reflux heeft, dan doe je er goed aan om naar de kinderarts te gaan. Als het reflux blijkt te zijn, bestaan er speciale maagzuurremmers voor baby’s die vaak wonderen verrichten. Mocht de diagnose niet zeker zijn, dan kan er een 24-uurs PH-meting worden gedaan. Het helpt vaak ook om kleine beetjes voeding over de dag te verspreiden.

De gevolgen van reflux

In de meeste gevallen gebeurt er op de lange termijn niets ernstigs met je baby. Maar als jouw baby een ernstige vorm van reflux heeft die niet behandeld wordt, kan hij wel serieuze klachten krijgen zoals bloed opspugen, bloedarmoede, eetproblemen en groeiachterstand.

Let op: door veel spugen krijgt je baby weinig voeding binnen om te groeien. Houd dit dus in de gaten tijdens het meten en wegen bij het consultatiebureau. Als je niets aan de reflux doet, kan je baby afvallen en een groeiachterstand oplopen of uitdrogingsverschijnselen krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reflux bij baby’s
Sluiten