Redactie
Redactie Zwanger 26 juni 2020

Van Geisha tot Rolls Roys: wat zijn de regels rondom naamgeving?

Een van de leukste (en moeilijkste!) dingen om te doen wanneer je zwanger bent, is het verzinnen van de voornaam van je baby. Je wil natuurlijk wel een mooie en originele naam voor je kind! Maar er zijn regels rondom de naamgeving.

Want creativiteit en originaliteit bij het bedenken van een babynaam is leuk, maar een kind zit er wel de rest van zijn leven aan vast. Daarom zijn er regels rondom de naamgeving van een kind. Zie hieronder enkele regels, voorbeelden en handige tips.

Regels en voorbeelden rondom de naamgeving van baby’s

In het dagelijks leven zorgt de naam voor onderscheid tussen de ene persoon of familie en de andere. De naam maakt ons herkenbaar en aanspreekbaar. Zonder naam bestaan we niet, althans niet voor de burgerlijke stand. Maar een naam betekent meer. Een naam is ook belangrijk voor de persoon zelf. Zo wordt een voornaam vaak gekozen vanwege de speciale betekenis die het heeft of omdat de klank mooi of bijzonder is.

Het kiezen van de voornaam

Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.

De Voornamenwet kent maar twee uitzonderingen:

  1. Je mag geen naam kiezen waarvan ook een achternaam bestaat. Dus Van den Bergh of Meijer zijn niet toegestaan als voornaam, maar wel Bloem of Achmed.De naam mag niet ‘ongepast’ zijn. Maar wat is ongepast? De beslissing hierover ligt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zo is de naam ‘Rolls Roys’ in 1977 door een ambtenaar in Arnhem geweigerd. Andere voorbeelden zijn: ‘Geisha’ (Groningen, 1985) en ‘Miracle of Love’ (Amsterdam, 1997). Maar het kan gekker! Wat te denken van Moon Unit en Dweezil (kinderen van Frank Zappa) of ‘Dandelion’ (paardebloem, dochter van Keith Richards) of ‘Apple’ (de dochter van Gwyneth Paltrow).
  2. Wanneer een naam als ongepast wordt beschouwd, of op grond van de andere beperking wordt geweigerd, geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand zelf een naam. Vervolgens kunnen de ouders via een procedure tot voornaamwijziging proberen de gewenste naam alsnog ingeschreven te krijgen. Het komt overigens zelden voor dat een naam niet wordt geaccepteerd.

Namenoverleg

Misschien hebben jullie lang voordat je zwanger werd al een democratisch besluit genomen over de jongens- en meisjesnaam van de eerstgeborene. Helaas blijkt in de praktijk dat vrouwen meer met de voornaam van hun kindje bezig zijn dan hun mannelijke partner. Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, raken de meeste mannen meer betrokken en worden ideeën geopperd. Natuurlijk hoef je hier niet op te wachten en kun je in de tussentijd je partner stimuleren om met verfrissende suggesties te komen!

Vraag tijdens het avondeten of ’s avonds in bed naar de namen die hij mooi vindt. Spreek af gedurende een maand namen te noteren die je om je heen hoort en leuk vindt. Als er overeenkomsten zijn, stel je een namen top 5 samen waaruit jullie later een definitieve keuze kunnen maken. Vinden jullie allebei andere namen mooi? Spreek dan af op welke namen een veto rust, en informeer of jouw partner de door jou gekozen namen écht zo afschuwelijk vindt. Ga ook bij jezelf te raden: waarom keur je de naamkeuze van je partner af? Misschien heb je er in eerste instantie niet zo aan gedacht, maar blijkt de naam bij nader inzien erg origineel en hip te zijn!

Vaak komen in de loop van de zwangerschap namen bij en vallen andere af. Wil je persé een naam die niet zo vaak voorkomt of wil je een naam die modern is? Houd dan de lijstjes met populaire namen in de gaten op svb.nl, gebruik één van de vele babynamen apps of scroll eens door onze artikelen op Mamaenzo.nl

Kiezen van de achternaam

Ouders die getrouwd zijn, kunnen samen de achternaam van hun eerste kind kiezen: die van de moeder óf de vader. Deze keuze is eenmalig en geldt voor alle volgende kinderen in het gezin. Om deze keuze officieel te maken, moet je samen met je partner naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, bij voorkeur in de eigen gemeente. Allebei de ouders moeten daarbij persoonlijk aanwezig zijn. Je kunt dit dus het beste vóór de bevalling al regelen; erna kan het alleen bij de geboorteaangifte en waarschijnlijk lig je dan nog in je kraambed. Als de ouders niet voor of bij de aangifte samen een verklaring hebben afgelegd, dan krijgt het kind de achternaam van de vader.

Ben je niet getrouwd, dan krijgt je baby (en alle kinderen daarna) automatisch jouw achternaam, tenzij jij en je partner bij de gemeente laten vastleggen dat je kind de naam van je partner krijgt. Dit kun je regelen bij de erkenning. Je kunt dit zowel voor als na de geboorte doen.

Als een kind maar één ouder heeft

Er zijn ook situaties waarin het kind (voor de wet) maar één ouder heeft. Een kind van een niet gehuwde moeder dat niet wordt erkend, zal de achternaam van de moeder krijgen. Als je weduwe of weduwnaar bent, kun je kiezen welke naam je kind krijgt. En een paar dat in Nederland een kind adopteert, kiest voor het kind de achternaam van een van hen beiden. Heb je al kinderen, dan krijgt het kind dezelfde achternaam als de andere kinderen.

Tips voor de mooiste naam

Eindelijk heb je na maandenlang lijstjes opstellen en onderhandelen, een mooie naam voor een meisje en voor een jongen uitgekozen. Maar is deze ook voor de meeste mensen zonder spelfouten te noteren? Natuurlijk heb je alle vrijheid, maar misschien is het handig even stil te staan bij het volgende.

Rijmen

Elke ouder wil voorkomen dat zijn of haar kind later de dupe wordt van pesterijen rondom zijn naam. De naam ‘Moos Peperloos’ is een originele naam, maar je kunt je afvragen of je zoon je dit later in dank afneemt.

Let op de achternaam

Hoe klinkt de naam in combinatie met de achternaam? ‘Pluk Appel’ is wellicht een combinatie waar je je zoon geen plezier mee doet.

Initialen

Welke initialen krijgt het kind? Tessa Vera is een prachtige naam, maar T.V. is toch wat minder.;

Verkom verwarring

Als je een veel voorkomende achternaam hebt, zoals ‘De Vries’ of ‘Bakker’, dan kan het verstandig zijn om je kind een zeldzame voornaam te geven. Dat voorkomt later dat je kind wordt verward met een ander.

Ook later nog leuk?

‘Catootje’ klinkt erg schattig als je dochter net is geboren. Maar is dit nog steeds leuk als ze 22 is en een representatieve functie bekleedt?

Ideeën opdoen voor leuke babynamen?

Reageer op artikel:
Van Geisha tot Rolls Roys: wat zijn de regels rondom naamgeving?
Sluiten