Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 29 mei 2019

Reumatische artritis en een kinderwens: gaat dit samen?

Reumatische Artritis is een aandoening die de gewrichten aantast. Ontstekingen zijn hiervan het gevolg. Heel oneerlijk: bij vrouwen komt het vijf keer vaker voor dan bij mannen.

De reden hiervan is nog niet precies bekend, maar er wordt gedacht dat Reumatische Artritis verband houdt met hormonale schommelingen.

Wat is Reumatische Artritis?

Artritis is een ontsteking aan de gewrichten wat vaak een gevolg is van een vorm van  reuma. Artritis kan ook veroorzaakt worden door bacteriële infecties of verwondingen. In deze gevallen is de aandoening na een juiste diagnose vaak vrij goed te behandelen.

Bij reumatische gevallen is dit vaak anders. Reuma is een auto-immuunaandoening. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem van patiënten ‘in de war raakt’ en soms veel te hoog afgesteld staat. Hierdoor denkt het lichaam dat er vijandige cellen in het lichaam zitten, waardoor deze worden bestreden. Het lichaam valt zichzelf als het ware aan.

Cellen in gewrichten moeten het in het geval van reuma dus behoorlijk afzien. Het lichaam probeert deze slechte cellen op te ruimen, waardoor er juist een ontsteking ontstaat.

Reumatische artritis is chronisch, omdat het niet echt om een blessure in het gewricht gaat, maar om een chronische verstoring in het afweersysteem. Met verschillende medicatie kan er geprobeerd worden om het lichaam en afweersysteem onder controle te houden, maar genezing van reuma komt bijna nooit voor.

Reuma en een kinderwens

Het is een misvatting dat Artritis een ‘oude mensen ziekte’ is. Ook jongere mannen en vrouwen komen steeds vaker in aanraking met de aandoening. Reuma kan op alle leeftijden tot uiting komen, maar laat zich vaak voor het eerst zien in de leeftijd tussen 20 en 50 jaar.

Dat kan een probleem zijn als je nog jong bent en een kinderwens hebt. Reuma heeft in beginsel geen invloed op je vruchtbaarheid, maar in de praktijk blijkt dat hier toch wel een kanttekening bij moet worden geplaatst.

Ontstekingen

Als je langdurig ontstekingen in je lichaam hebt, kan je hier ontzettend veel last van ondervinden. Je hebt constant pijn, je gewrichten voelen stijf en je bent meer vermoeid dan normaal. Het is hierdoor logisch dat je minder zin hebt in seks, of dat dit te pijnlijk is.

Ook kan het zijn dat je ontstekingswaarden in je lichaam zo hoog zijn, dat dit je menstruatiecyclus verstoord. Je menstruatie kan onregelmatig worden, of in z’n geheel uitblijven. De aandoening is op deze momenten heel erg actief in je lichaam.
Het is zaak dat de ontstekingswaarden zo snel mogelijk dalen, en dat je lichaam weer ‘rustig’ wordt. In bijna alle gevallen is medicatie hiervoor de enige oplossing.

Medicatie

Als je van je arts of specialist de diagnose ‘Reuma’ hebt gekregen, zal er een behandelplan opgesteld worden. Deze is toegespitst op de specifieke vorm van reuma die jij hebt. Het is tijdens deze afspraken heel belangrijk dat je je arts laat weten dat je een kinderwens hebt. Hierdoor zijn bepaalde medicijnen voor jou niet geschikt.

Een van de medicijnen die je bijvoorbeeld niet mag slikken als je een zwangerschapswens is, is Methotrexaat. Dit is een medicijn dat je afweersysteem onderdrukt. Als je toch zwanger wordt terwijl je dit medicijn gebruikt, heb je kans dat je baby ernstige misvormingen op kan lopen. Als je graag zwanger wilt worden, dien je 3 tot 6 maanden voor de conceptie gestopt te zijn met Methotrexaat.

Een ander medicijn dat je wellicht voor een bepaalde periode moet slikken, is Prednison. Dit is is een sterke ontstekingsremmend middel, dat vaak wordt toegediend bij acute ontstekingen. Prednison kan ook geinjecteerd worden in de bil (voor een algemene werking), en direct in het ontstoken gewricht.

Hoewel er nooit is bewezen dat de vruchtbaarheid minder wordt van Prednison, is wel alom bekend dat Prednison in hoge doseringen invloed heeft op je menstruatiecyslus. Deze kan onregelmatig worden. Bloedingen kunnen soms ook een langere tijd stoppen, of je krijgt juist last van tussentijdse bloedingen. Heel erg vervelend als je graag zwanger wilt worden.
Bespreek mogelijk gebruik van dit medicijn dus altijd met je behandelend arts.

Extra begeleiding

Als je heel veel last hebt van reuma, en afhankelijk bent van meerdere, zware medicatie, kan dit je kinderwens behoorlijk in de weg zitten. Veel artsen raden aan de inname van medicatie af te bouwen of helemaal te staken, als je een kinderwens hebt. Dit is in de praktijk niet altijd reëel. Reuma kan snel weer opvlammen als je stopt met medicatie.

Als je te weinig begeleiding ervaart van je huis- of behandelend arts, kan je aanmelden voor een lopend onderzoek in Rotterdam naar zwanger worden en een hoge ziekte-activiteit in het lichaam. Dit onderzoek heet PreCara.
Reumatologen en gynaecologen werken in dit onderzoek veelvuldig samen, en erkennen dat reuma wel degelijk invloed heeft op je vruchtbaarheid.
Nadat je je via de website hebt aangemeld, wordt er een intake ingepland. In een paar uur spreek je met een reuma-specialist, een reumaconsulent, een gynaecoloog en wordt er lichamelijk onderzoek bij je gedaan. Zij kunnen je adviseren over je medicijngebruik. Ook zullen ze je begeleiden in het traject naar een zwangerschap toe, en tijdens een zwangerschap.

Aanmelden en meer info vind je op deze website.

Een groot voordeel van een zwangerschap als je reuma hebt, is dat bij veel patienten de klachten afnemen, of soms zelfs helemaal verdwijnen. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt, maar aannemelijk is dat je immuunsysteem tijdens een zwangerschap wat lager afgesteld staat, waardoor het lichaam de eigen cellen minder snel en heftig aanvalt.

Meer informatie over verschillende vormen van reuma en behandelingen vind je in dit artikel.

Lees ook:

* Depressie en een kinderwens
* Zwanger worden met Clomid: alles over dit medicijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reumatische artritis en een kinderwens: gaat dit samen?
Sluiten