De risico’s van ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap

Een gezond gebit is op zich altijd een punt van aandacht. Maar tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk dat je je tanden goed verzorgt. De kans op ontstoken tandvlees als je zwanger bent is namelijk extra groot. En hoewel dat op zich al vervelend is, hangt er ook een extra risico aan voor je baby.

Nóg een zwangerschapskwaaltje

Als je zwanger bent, dan weet je dat je op een heleboel dingen tegelijk moet letten. Je mag dit niet eten, dat niet doen. En zo is er nog een waslijst aan zaken waar je beter voorzichtig mee kunt zijn. Daarnaast weet je dat je last kunt krijgen van je rug, vergeetachtig kunt worden of te pas en te onpas in huilen kunt uitbarsten. Maar wist je ook dat je gebit de nodige aandacht vereist tijdens de zwangerschap?

Overgevoelig tandvlees tijdens zwangerschap

Door de veranderde hormoonhuishouding kan je tandvlees erg gevoelig worden. Het wordt sneller rood en begint ook sneller te bloeden wanneer je het niet goed genoeg verzorgt. De verhoogde hoeveelheid progesteron in je lijf zorgt er ook voor dat je tandvlees overgevoelig reageert op tandplak. Dit noemt men zwangerschapsgingivitis.

Van ontstoken tandvlees tot parodontitis

Wanneer je je tanden niet goed verzorgt kan dit alles ervoor zorgen dat je last krijgt van ontstoken tandvlees. Iets wat je natuurlijk op zich al probeert te vermijden, maar vooral tijdens de zwangerschap kun je dit beter op tijd verhelpen. Een tandvleesontsteking die je laat zitten, kan zich namelijk verder verspreiden richting je kaakbot. Dit fenomeen heet parodontitis en dat kan effect hebben op de zwangerschap.

Risico’s parodontitis zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met zo’n vergevorderde tandvleesontsteking twee tot zeven keer zoveel kans hebben op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht. Het is dus belangrijk dat je dit probeert te voorkomen.

Symptomen parodontitis

Omdat parodontitis niet per se pijn doet, verwacht je misschien niet zo snel dat je dit stadium al hebt bereikt. Je kunt het herkennen aan de volgende symptomen:

 • rood en gezwollen tandvlees
 • bloedend tandvlees bij poetsen of eten
 • loszittende tanden of kiezen
 • terugtrekkend tandvlees
 • vieze smaak of een slechte adem

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig heb je niet zomaar een vergevorderde ontsteking te pakken. Merk je dat je last hebt van je tandvlees, dan is het verstandig zelf alvast extra aandacht te besteden aan je gebitsverzorging. Probeer te letten op de volgende punten:

 1. Poets twee keer per dag met een goede fluoride tandpasta
 2. Minimaal één keer per dag flossen of met een ragertje tussen de tanden schoonmaken (liefst ’s avonds na het eten)
 3. Probeer maximaal zeven keer per dag te eten of drinken, hoe meer eet- of drinkmomenten, hoe meer kans op gaatjes
 4. Blijf naar de tandarts of mondhygiënist gaan, liefst zelfs een keertje extra tijdens de zwangerschap

Behandeling ontstoken tandvlees

Verbetert de situatie niet binnen een paar dagen? Dan is het verstandig zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de de tandarts of mondhygiënist. Er is namelijk gebleken dat je de grootste kans hebt om de risico’s voor de baby te verkleinen, wanneer je je laat behandelen voor week 28 van de zwangerschap.

Zwangerschapsmisselijkheid

Nog een fijn kwaaltje van de zwangerschap, is natuurlijk de bekende ochtendmisselijkheid. Voor sommigen volledig afwezig, voor anderen een kwelling die zich niet alleen beperkt tot de ochtenden. Helaas heeft deze kwaal ook effect op je mond.

LEES OOK: Zwanger en misselijk? Deze tips helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid

Door de misselijkheid eet je kleinere hoeveelheden, maar wel vaker op de dag. En zoals we hierboven al schreven, is het voor je tanden het verstandigst om maximaal zeven keer per dag te eten. Heb je al last van je tandvlees? Dan is het dus ook extra belangrijk om hier goed op te letten.

Blijft het niet alleen bij misselijkheid, maar moet je ook echt overgeven? Dan is het belangrijk dat je níet meteen je tanden poetst hierna. Spoel liever even met wat water of mondspoelmiddel. Het maagzuur maakt namelijk het glazuur op je tanden zacht en wanneer je dan gaat poetsen, slijt je laagje glazuur sneller.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

 • Zwangerschapsrhinitis: de vervelende zwangerschapskwaal die je niet kent
 • 8x Dit wist je nog niet over je zwangerschap!
 • Zwanger en last van brandend maagzuur? Zo deal je ermee
 • Reageer op artikel:
  De risico’s van ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap
  Sluiten