Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

RS virus baby’s: hoe & wat

Het RS virus (Respiratoir Syncytieel Virus) is een virus dat luchtweginfecties kan veroorzaken. Vooral baby’s kunnen ernstig worden getroffen door het RS virus hoewel het virus meestal – onschuldig – verloopt als een ‘normale’ verkoudheid.

Juist in de koudere herfst- en wintermaanden komt dit virus vaak voor.  Bij oudere kinderen en volwassenen die geïnfecteerd raken met het RS virus, uit dit zich meestal in een milde verkoudheid. Maar juist baby’s tot zes maanden kunnen flink ziek worden.

RS virus: besmetting

Het RS virus is een zeer besmettelijk virus en wordt overgedragen via:

 • druppeltjes in de lucht bij het hoesten, niezen of praten,
 • ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten zoals op school of op het kinderdagverblijf
 • direct contact met een besmet persoon.
 • via handen of via voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed.

RS virus: de symptomen

Het  RS virus  bij je baby kun je herkennen aan een verkoudheid met hoesten, niesen, een loopneus en mogelijk ook lichte koorts.De meeste baby’s zijn gelukkig na een week of twee weer opgeknapt.

Tip! Heeft je baby veel last van zijn verkoudheid en kan hij daardoor minder goed ademen, dan kun je zijn matrasje iets ophogen door er twee boeken, een kussen of een handdoek onder te leggen

Bij sommige baby’s kunnen de klachten verergeren. Denk hierbij aan:

 • ademhalingsproblemen en een snelle gejaagde ademhaling.
 • Het wijd sperren van de neusvleugels (neusvleugelen).
 • slecht eten en drinken.
 • Een piepende of zagende ademhaling

Als je deze symptomen herkent bij je baby, waarschuw dan altijd de huisarts. Naast dat het heel vervelend is voor je baby heeft hij mogelijk last van bronchitus of een longontsteking. Bij een kleine groep baby’s leidt dit zelfs ot een ziekenhuisopname.

RS virus: behandeling:

Het RS virus is een virale infectie en daarom heeft antibiotica geen nut. Het lichaam moet zelf de infectie overwinnen en dat duurt meestal uiterlijk twee weken. Veel bedrust en liefde dus. Naast dat je baby zich niet lekker voelt maar omdat ook zijn weerstand flink is gedaald is het rwel aadzaam om je kind even thuis te houden en niet naar het kinderdagverblijf te brengen.

Tip! In huis roken is niet verstandig met een baby maar zeker bij een verkoudheid is in huis roken een echte no-go!

Als je kind veel pijn heeft of wanneer de koorts hoger is dan 40 graden Celsius kun je ervoor kiezen om je kind een paracetamol toe te dienen. Je kunt een paracetamol ook als zetpil toedienen bij je baby en dit is vaak handiger dan een paracetamol in tabletvorm. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter. Ook de apotheek of huisarts kan je informeren over het aantal milligram dat is toegestaan bij een baby. 

Tip! Zorg er altijd voor dat je baby voldoende vocht krijgt toegediend. Door een tekort aan vocht kan je kind uitdrogen. Wil je baby niet drinken, geef hem dan telkens een klein slokje.

Als je kind erg benauwd is, suf reageert, pijn heeft bij het verschonen of wanneer de koorts na een aantal dagen niet zakt dien je altijd direct een afspraak te maken bij je huisarts.  De huisarts kan de situatie goed beoordelen en indien mogelijk medicatie (inhalator of neusspray) voorschrijven of jullie indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis.

RS virus: risicogroep

Hoe kleiner je baby is, hoe gevoeliger je baby is voor het RS virus. Maar daarnaast zijn er ook een aantal risicogroepen te omschrijven.

 • Baby’s die te vroeg zijn geboren
 • kinderen jonger dan twee jaar met bepaalde ziektes zoals een ernstig hartgebrek, een chronische longziekte of een stoornis in de immuniteit
 • baby’s jonger dan twee maanden
 • baby’s die eerder een ademstilstand hebben gehad

RS virus: besmetting te verkleinen

Hoewel je een besmetting met het RS virus niet kunt voorkomen kun je de kans op een besmetting wel verkleinen. Wij hebben 4 tips op een rij gezet.

 • Was regelmatig je handen én die van je kind met water en zeep, zeker voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog ze daarna goed en hygiënisch .
 • Maak voorwerpen zoals deurknoppen vaak schoon. Was ook regelmatig het beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C.
 • Ventileer je woon- en slaapruimten goed. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier
 • Hoest en nies zo veel mogelijk in je elleboogplooi of met een zakdoek voor je mond

RS vrius: filmpje

​In dit filmpje van het longfonds zie je er wat gebeurt als je baby last heeft van het RS virus.

Reageer op artikel:
RS virus baby’s: hoe & wat
Sluiten