Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

Ruzie maken: de regels

Niemand vindt het leuk, maar ruzie maken is soms onvermijdelijk. Elkaar doodzwijgen is niets, met oma’s servies gooien ook niet. Goed ruzie maken is een kunst. Daarom zeven handige spelregels, voor een ruzie waar je wat aan hebt!

Regel 1: Niet opkroppen

Loop niet te lang met je irritatie of frustratie rond, maar trek op tijd aan de bel. Niemand heeft er wat aan als je weken rond loopt met iets en dan ineens ontploft. Je bent op zo’n moment niet voor reden vatbaar en degene waar je je woede op richt snapt er niets van. Die denkt dat je je druk maakt over iets dat net voorgevallen is, terwijl jij er de woede van weken er uit gooit.

Regel 2: to-the-point

Als je boos bent, heb je vaak de neiging om van alles uit het verleden er bij te halen. Doe dit niet. De ruzie wordt groter dan dat hij was, doordat je allemaal oude koeien uit de sloot haalt. De oplossing voor het probleem waar je nu ruzie over maakt, komt op deze manier ook steeds verder weg te liggen.

Regel 3: Luister en begrijp

Verplaats je in de ander. Blijf nier razen , geef de ander ook de kans om te reageren. Luister hier naar, ook al weet je toch al wat er komt. Ruzie is eigenlijk een proces waarin ieder boos mag zijn, anders los je het probleem nooit op. De ander blijft dan namelijk met een onbegrepen en onbevredigd gevoel achter.

Regel 4: Misbruik je tranen niet

In tranen uitbarsten om je zin te krijgen is te makkelijk dames! Je maakt misbruik van je partner en laat hem zich extra rot voelen. Dat is niet de bedoeling van een goede ruzie. En bovendien niet eerlijk. De oplossing komt hierdoor ook niet eerder in beeld. Gedraag je als een volwassene en ga de confrontatie aan. 

Regel 5: Voorkom kwetsen

Ga tijdens de ruzie niet te ver. Natuurlijk ben je boos en wil je begrip van de ander, maar kwetsen is iets anders. Door bewust te kwetsen, probeer je iemand anders onderuit te halen. Dit brengt de ruzie meteen naar een ander niveau. Je wilt je partner geen verdriet doen, je wilt er samen uitkomen, toch?

Regel 6: Niet in bed

Maak geen ruzie in bed. Je bed is een plek waar je je veilig voelt en tot rust komt. Ontspanning, slapen en liefde zijn de woorden die bij je bed en slaapkamer horen. Het is geen plek om de laatste ergernissen te bespreken.

Regel 7: Goedmaken is leuk!

Zijn er geen onuitgesproken zaken meer die in de lucht zweven? Alle twee je hart gelucht? Dan is het tijd om het goed te maken! Het liefst in bed! Zoveel plezier hebben jullie nog nooit gehad!

Waar start de ruzie?

De Britten hebben het pas onderzocht. De meeste ruzies starten in de keuken. Dit is namelijk het hart van het huis geworden, waardoor zich hier veel zaken afspelen. Vooral de rommel die mannen achterlaten tijdens het koken leidt tot grote ergernis. Op de tweede plaats staat het laten staan van afwas. Op de derde plek staat het vuilnis buiten zetten (en dan vooral het niet buiten zetten). Op de vierde plaats staat het eten niet terugzetten in de koelkast. Wat wij vrouwen ook niet kunnen uitstaan is dat de mannen het laatste stukje lekkers opeten, alsof ze alleen op de wereld zijn.

Reageer op artikel:
Ruzie maken: de regels
Sluiten