Redactie
Redactie Gezin nieuws 8 jun 2018

‘Ruziënde kinderen? Neem een hond!’

Hebben jullie een huisdier en is jouw kind daar onafscheidelijk van? Je wist het vast al, maar kinderen en huisdieren zijn als two peas in a pod. In het speciaal kinderen en honderen. Waarom? Science tells.

De Universiteit van Cambridge deed onderzoek naar de relatie tussen huisdieren en kinderen.

Kind vindt relatie met huisdier belangrijker

Kinderen van 12 jaar uit 77 gezinnen met één of meer huisdieren én broer(s) of zus(sen), werden onderzocht. Wat bleek? De kinderen gaven aan liever met hun huisdier te zijn dan met hun broer en/of zus. Daarbij gaven de kleine dierenliefhebbers ook aan de relatie met hun beestje belangrijker te vinden dan met hun broer en/of zus. Vooral meisjes: die zijn closer met hun huisdier dan jongens, bleek uit de studie. 

Dieren veroordelen je niet 

Je konijn of je hond verkiezen over je broer of zus. Klinkt een beetje hard, niet? Waarom kinderen zulke dikke maatjes zijn met hun huisdier, valt volgens de onderzoekers logisch te verklaren: dieren oordelen niet. “Dieren kunnen je niet helemaal begrijpen, maar veroordelen ook niet je gedrag”, legt onderzoeker Matt Cassels uit. “Ze geven je een veilig gevoel. Ruziemaken doe je makkelijker met je broers en zussen, waardoor kinderen zich minder fijn voelen en minder met hen delen.”

Minste ruzie in huis met hond

Met een huisdier in het gezin, blijft het ruziemaken tussen de kinderen dan ook beperkt, beweren de onderzoekers. Een huisdier zou namelijk een goede uitwerking hebben op de sociale ontwikkeling. Opvallend: in gezinnen met een hond, wordt volgens de onderzoekers het minst geruzied. Een subtiele hint dus, ouders!

Hebben jullie een huisdier, en hoe gaat jouw kind daarmee om?

Bron: AD

Reageer op artikel:
‘Ruziënde kinderen? Neem een hond!’
Sluiten