Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

Samen spelen… samen delen, zo leert je peuter het

Er zijn peuters die lief hun eten delen of een ander troosten, maar echt samen spelen en rekening houden met anderen is nog hartstikke lastig. Vanaf vier kunnen kinderen zich steeds beter verplaatsen in de gedachten en wensen van een ander. En dan nog verloopt samen spelen vaak niet vlekkeloos.  Hoe help je je peuter op weg?

Lief spelen

Verwacht niet dat je peuter weet wat ‘We gaan lief samen spelen hè’ betekent. Geen peuter begrijpt hoe je dat moet doen. Laat staan als het even verkeerd gaat. Geen peuter beschikt namelijk over een corrigerende stem die zichzelf tot de orde roept. Benoem liever de geslaagde momenten en wat er zo fijn aan is. Zo ontdekken kinderen wat lief en gezellig spelen & delen is en wat het oplevert. Kijk Sven is heel blij dat hij mag racen met jouw lievelingsauto!

Speelgoed voor iedereen

Vind je speelgoed leren delen belangrijk, dan kun je thuis naast de speciale speelgoedbak een algemene speelgoedbak maken. Vraag aan je kind(eren) welk speelgoed in die bak mag. Als er een speeldate is, pak je samen de speelgoedbak en gaat de ander in de kast.

Bijten tijdens het spelen

Sommige kinderen bijten als ze een speeltje willen veroveren . Het bijten afstraffen heeft weinig zeggen. Sorry zeggen of ze uit elkaar halen net zo min. Het is beter om je kind te leren en voor te doen hoe je speelgoed deelt. Stop met bijten, dat doet Sanne pijn. Slaan of bijten mag niet!” Geef Sanne maar een kus op haar hand. En benoem vervolgens wat zij wilde doen of zeggen. ”Je wilt Sanne natuurlijk vragen of jij de pop mag hebben, zeg maar tegen Sanne …, dan luistert Sanne goed naar jou.”

Spelen met een jonger broertje of zusje in de buurt

Niets is zo vervelend als een mooi bouwwerk dat omver wordt gelopen door een jonger broertje of zusje. Door ieder kind een apart speelkleed te geven is er voor ieder een eigen plekje waarbij niemand het spel verstoort. Is je jongste nog te klein om op een speelkleed te blijven dan kan de box of het middagslaapje uitkomst bieden tijdens de speelmomenten van je oudste. Scheelt een hoop frustratie en verdriet!

‘Mam, ik mag nooit als eerste …’

Ruzie om de schommel of om wie er de mooie Prinsessenjurk aan mag… Kies jij dan is het nooit goed. Voorkom daarom de scheidsrechterrol en laat ze zelf bedenken hoe ze allebei aan de beurt komen. Komen ze er niet uit? Gebruik dan de kookwekker als scheidsrechter: als hij rinkelt, mag de volgende.

De-dag-van-…

Gebruik een weekplanner, waarbij je ‘De-dag-van-…’ maakt. Op deze dag is het duidelijk wie als eerste op de schommel mag, als eerste een plekje aan tafel mag kiezen, het spelletje kiest, een snoepje uit de pot mag pakken etc. Handig als er continue competitie is.

Reageer op artikel:
Samen spelen… samen delen, zo leert je peuter het
Sluiten