Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Sauna & zwangerschap: dit is wat je erover moet weten

De sauna is een uitstekende manier om te ontspannen. Je zweet alle zorgen en  onrust uit je lijf. Maar mag je ook naar de sauna als je zwanger bent? Lees hier de do’s & don’ts.

Don’t: de eerste 12 weken

In de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je beter niet naar de sauna gaan, ook niet als je het gewend bent. De hoge temperaturen kunnen zorgen voor aangeboren afwijkingen bij je baby. Je kind ontwikkelt zich in de eerste twaalf weken namelijk druk. Ben je helemaal niet gewend om naar een sauna te gaan? Sla een bezoekje tijdens je zwangerschap dan ook af. Je lichaam is op dit moment niet gewend aan de temperatuurschommelingen.

Wist je dat… Je baby meer meekrijgt van wat jij doet dan je denkt? Lees het hier in ons artikel ‘Bewustzijn in je buik’.

Do: na de eerste 12 weken

Na de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je de sauna in, mits je voor je zwangerschap ook regelmatig ging. Maar blijf maximaal tien minuten en ga niet in het heetste gedeelte zitten. Als je te lang blijft, stijgt je lichaamstemperatuur te veel, waardoor een kunstmatige koorts ontstaat. Dat is gevaarlijk voor je ongeboren baby.

Don’t: dompel- en bubbelbad

Je kunt het saunabezoek tot het einde van je zwangerschap volhouden, mits je dus voor je zwangerschap vaker een sauna bezocht. De laatste vier à zes weken is het wel aan te raden niet meer in het bubbelbad te gaan. Ook het dompelbad kun je beter overslaan. Dit heeft te maken met het feit dat je in die laatste weken al enige ontsluiting zou kunnen hebben en de kans op infectie hierdoor toeneemt. Neem dus liever een koude douche.

Mama & Zo tip: Je zou aan het einde van je zwangerschap al ontsluiting kunnen hebben zonder dat je het door hebt. Wil je weten hoe je weeën herkent? Lees het hier in ons artikel ‘Zo herken je een wee’.

Do: vertel dat je zwanger bent

Meld bij sauna of kuuroord altijd even dat je in verwachting bent, zeker wanneer je naast de saunaronde ook andere behandelingen wilt ondergaan. Een algenpakking is bijvoorbeeld af te raden tijdens de zwangerschap en ook floaten is dan geen optie. Maar er zijn voldoende lekkere, ontspannende behandelingen die je wel kunt ondergaan. Sommige sauna’s en kuuroorden bieden zelfs complete zwangerschapsarrangementen aan.

Lees ook: Waarom een dagje sauna het ultieme ontspanmoment is

Reageer op artikel:
Sauna & zwangerschap: dit is wat je erover moet weten
Sluiten