Redactie
Redactie Zwanger 18 nov 2020

Zwanger: wat is er nu echt schadelijk voor je baby?

Een heel klein baby’tje groeit er in je buik. Het is nu erg belangrijk om extra goed op te letten op alles dat je tot je neemt. Maar wat is er nu echt schadelijk voor de baby tijdens je zwangerschap en wat kun je gewoon blijven doen?

Wat is er schadelijk tijdens de zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent komt er een heleboel op je af. Je buurvrouw, kennis en collega’s weten alles af van zwangerschappen en geven je dan ook volop raad. Goed bedoelde adviezen, zullen we het maar noemen. Hierbij bieden wij graag wat duidelijkheid over wat er nou wel of niet schadelijk is voor de baby.

1. Roken – Schadelijk

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Roken is slecht voor je en niet alleen tijdens de zwangerschap. Maar zeker als je zwanger bent, mag het niet – en ook niet een sigaret per dag.

Wanneer je rookt vergroot je de kans op complicaties tijdens de zwangerschap zoals een miskraam, loslatende placenta of een vroeggeboorte. Ook kan je baby een te laag geboortegewicht hebben of later last krijgen van astma, hersenbeschadiging of obesitas. Dat de stress door het stoppen schadelijker zou zijn dan een paar sigaretjes per dag is een smoes die je niet moet geloven.

2. Alcohol – Schadelijk

Het meest veilig is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap. Heb je een keer een glaasje alcohol gedronken dan hoef je je waarschijnlijk nog niet helemaal zorgen te maken. Echter hoe meer je drinkt hoe meer risico. Daarom kun je maar beter niets drinken tijdens je zwangerschap. 

Voor cafeïne geldt: met mate. Met een maximum van twee glazen sterke koffie, thee of cola per dag is er niets aan de hand. Let wel op met energiedrankjes. Deze bevatten heel veel suiker en cafeïne.

3. Sporten – Niet schadelijk

Teveel beweging zou slecht voor je baby zijn, maar niets is minder waar. Je kunt gewoon lekker blijven sporten tijdens je zwangerschap. Zelfs paardrijden of skiën mag in principe, zolang je maar geen gevaar op zoekt.

Een harde val kan natuurlijk wel serieuze gevolgen hebben. Voor je eigen veiligheid moet je wel opletten, want door het aanmaken van het hormoon relaxine zijn je gewrichten soepeler en daardoor kan je enkel bijvoorbeeld sneller omslaan.

Let op! Doe alles wel in overleg met je verloskundige, want als je een groter risico loopt op bepaalde complicaties gelden er voor jou wellicht wat andere regels.

4. Rauw vlees – Schadelijk

Helaas is het eten van rauw vlees wel echt schadelijk tijdens je zwangerschap. De bacterie die toxoplasmose veroorzaakt leeft namelijk op niet gewassen voedsel en rauw vlees van een besmet zoogdier. Daarom is het ook niet verstandig om filet americain te eten.

Wil je meer weten over wat je allemaal wel en niet kunt eten? Check dan onze Voedingswijzer voor tijdens de zwangerschap.

5. Sauna en zonnebank – Met mate

De UV-stralen van de zonnebank gaan niet verder dan je huid en zijn daardoor niet schadelijk voor je baby. Wel heb je als zwangere kans op een zwangerschapsmasker.

De sauna kan ook geen kwaad, als je een regelmatige bezoeker bent. Blijf als zwangere vrouw niet langer dan tien minuten per keer in de sauna en luister naar je lichaam. Veel en vooral langdurig saunagebruik leidt namelijk tot een vroeggeboorte, afwijkingen en miskramen.

Wil je meer informatie over het saunabezoek als je zwanger bent? Lees het in ons artikel ‘Sauna & zwangerschap’

6. Vliegen – Niet schadelijk

Als je gaat vliegen komt je zwangerschap niet in gevaar. Je lichaam ervaart wel een drukverschil maar dat heeft geen invloed op de vruchtwatervliezen. Ook de straling van het vliegtuig heeft geen effect op je baby. Wel hebben vliegmaatschappijen zelf een beleid voor zwangere vrouwen. Vaak mag je na 36 weken zwangerschap geen verre vluchten meer maken. Kijk het beleid dus na voor je een vlucht boekt.

Daarbij is het ook extra verstandig wanneer je zwanger bent om genoeg te bewegen tijdens de vlucht. Je loopt namelijk een groter risico op trombose.

7. Listeria bacterie – Schadelijk

De Listeria bacterie is heel gevaarlijk tijdens je zwangerschap omdat je foetus ernstig besmet kan raken en mogelijk een besmetting zelfs niet kan overleven. De bacterie kan zorgen voor een voedselinfectie en is aanwezig in niet-hygiënisch bereid voedsel, zoals slecht gewassen rauwkost. Ook kazen die gemaakt zijn van niet-gepasteuriseerde melk (vaak Franse kazen) kunnen besmet zijn met de bacterie. Andere risicoproducten zijn vis en schaaldieren en kip en rauw vlees.

Wil je meer weten over de Listeria bacterie en hoe je die kunt vermijden? Lees dan ons uitgebreide artikel ‘Alles wat je wilt weten over de listeria bacterie tijdens je zwangerschap’.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger: wat is er nu echt schadelijk voor je baby?
Sluiten