Schijnzwanger: wat is het en hoe herken je het?

Je hebt alle noemenswaardige zwangerschapsklachten en je buik groeit ook zichtbaar. Je bent zwanger! Maar dan blijkt dat er helemaal geen baby te vinden is. Oftewel je bent schijnzwanger.

Het klinkt als iets ongeloofwaardigs, maar toch kan het een vrouw overkomen. Wanneer je schijnzwanger bent, heb je last van alle bijbehorende zwangerschapsklachten en ontwikkel je zelfs een zwangere buik. Maar in tegenstelling tot een gewone zwangerschap, groeit er bij een schijnzwangerschap geen baby in je buik.

Hoe raak je schijnzwanger

Hoe kan dat? Hoewel onderzoeken nog niet kunnen aantonen hoe een schijnzwangerschap kan ontstaan, geloven artsen dat het allemaal te herleiden is naar het brein. Wanneer je bijvoorbeeld al langere tijd probeert zwanger te raken, kun je namelijk zo geforceerd hiermee bezig zijn, dat je hersenen gaan geloven dat je echt zwanger bent. Ook als je een miskraam hebt gehad of een andere traumatische ervaring, kunnen je hersenen je voor de gek gaan houden.

Je lichaam reageert weer op je hersenen door bepaalde hormonen aan te maken waardoor jij last krijgt van zwangerschapssymptomen. En zo kun je dus zwanger zijn zonder dat je echt een baby bij je draagt.

Symptomen van schijnzwanger zijn

De symptomen bij een schijnzwangerschap zijn bijna hetzelfde als bij een gewone zwangerschap.

  • Je menstruatie kan uitblijven
  • Je hebt last van misselijkheid
  • Je buik wordt groter of je komt meer aan
  • Je voelt je emotioneel
  • Je bent erg moe
  • Je hebt last van eetbuien
  • Je borsten zijn gevoelig

Behalve deze symptomen kun je ook last krijgen van minder vaak voorkomende klachten. Zoals hoofdpijn of meer vaginale afscheiding. Omdat deze symptomen niet veel verschillen van een reguliere zwangerschap, is het raadzaam om bij twijfel altijd even naar je huisarts te gaan.

Wat te doen

De meest betrouwbare reden om te achterhalen of je echt zwanger bent, is door het doen van een zwangerschapstest. Mocht je twijfelen bij een test die je thuis zelf kan doen, dan kun je altijd even langs de huisarts.

Je kunt er ook voor kiezen om nog even te wachten. Een schijnzwangerschap houdt niet lang aan. Deze verdwijnt meestal weer na twee weken. Dus als na deze tijd de symptomen verdwijnen, dan kan het zijn dat je met een schijnzwangerschap te maken had. Laat dit wel altijd checken door een huisarts.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Schijnzwanger: wat is het en hoe herken je het?
Sluiten