Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

Schoonmoederstrijd

Sommige (schoon)moeders hebben een hart van goud en de beste bedoelingen van de hele wereld. Maar stiekem ben je toch wel blij dat ze 150 kilometer verderop woont. Ze staat altijd voor jullie klaar, af en toe iets te veel in jouw ogen.

In het gunstigste geval zeurt ze graag over jullie slonzige huishouden, maar ze is ook niet te beroerd om een hele dag te komen poetsen als mama met een dikke buik of nog herstellende van de bevalling op bed ligt. Maar er zijn ook oma’s die alles beter weten dan de kraamhulp, zich bemoeien met de opvoeding en het niet kunnen laten een werkende moeder een schuldcomplex aan te praten.

Ergernissen top 10

  1. Oma grijpt de macht. Ze bemoeit zich niet alleen met de opvoeding, maar weigert zich – wanneer de kleine bij haar is – aan jouw ideeën over de opvoeding te houden
  2. Oma weet het beter. Ze staat je met – ongevraagde – raad en daad terzijde en is uiteraard behoorlijk geprikkeld wanneer je deze adviezen niet opvolgt.
  3. De overactieve oma. Ze staat regelmatig onaangekondigd voor de deur. In dezelfde categorie valt het iedere dag – vaak zelfs meerder keren – bellen.
  4. “Dat komt door de crèche.” Elke snotneus of huilbui is te wijten aan de kinderopvang. Oftewel; dat jij weer – bijna – fulltime durft te gaan werken!
  5. De ideale schoondochter/ -zoon. Dat ben jij dus niet! Als partner voor haar spruit zag oma je al niet zitten, laat staan als ouder van haar kleinkind…
  6. De knuffeloma. Natuurlijk wil iedereen die wolk van een baby even bewonderen. Maar de ‘knuffeloma’ kijkt je kindje als het ware uit je handen. En de kleine even rustig in de box laten spelen is er ook niet bij.
  7. Smaken verschillen. Je krijgt de meest afschuwelijke kruippakjes, speelgoedbeesten of – erger nog – complete kinderkamer cadeau.
  8. De grote grootouder concurrentiestrijd. Past de ene een weekendje op, wil de ander meteen een week. En uiteraard moeten alle cadeautjes groter, mooier en vooral duurder zijn dan die van de ‘andere’ opa en oma.
  9. Het ‘kleine-prins-complex’. Na een weekendje logeren is je kind tot op het bot verwend. En zit jij – wanneer hij zijn zin niet krijgt – met een jengelend kind.
  10. De afwezige oma. Oma is te druk met borrelen en bridge om regelmatig haar hoofd om de hoek te steken. Als je op bezoek wilt, maakt ze maar met moeite een uurtje in haar agenda vrij.

Plan de campagne

Hoe ga je met zo’n (schoon) moeder om? Vaak lossen de problemen zich vanzelf op. Zeker in het geval van een eerste (klein)kind moet iedereen nog wennen aan zijn nieuwe rol. Jij en je partner zijn ineens geen kinderen meer, maar ouders. En je (schoon)moeder is geen moeder meer, maar oma. Wil het na een tijdje nog niet lukken? Haal dan diep adem en durf in een eerlijk gesprek je grenzen aan te geven. Jij en je partner (zorg dat je op één lijn zit) gaan het op jullie manier doen en niet anders. Stel desnoods wat ‘huisregels’ op.

Reageer op artikel:
Schoonmoederstrijd
Sluiten