Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Gezin 30 okt 2018

Yes, herfst! Zo maak je een gezellige seizoenstafel

De herfst is weer volop begonnen en daarom is het tijd voor een gezellige seizoenstafel. Een tafel of hoekje helemaal ingericht op het seizoen is leuk om te maken, het staat mooi én het is ook nog eens leerzaam!

De antroposofische seizoenstafel

De seizoenstafel is van oorsprong een antroposofisch fenomeen. Deze leer, ontwikkeld door Rudolf Steiner, is in Nederland vooral bekend van de Vrijescholen. De lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind en het contact met de natuur staan centraal bij deze antroposofische opvoedmethode. Een seizoenstafel past binnen de ideeën van deze stroming, maar tegenwoordig zijn het niet meer alleen de antroposofische scholen en gezinnen die een seizoenstafel maken. Gelukkig maar, want het is zo leuk! Als je goed nadenkt, doet bijna iedereen uit zichzelf wel íéts aan de seizoensveranderingen. Zo komt er met Pasen vaak een mooie paastak met kuikentjes en vogeltjes op tafel en versiert men in de winter het huis met lichtjes, nepsneeuw en ijspegels.

Waarom is een seizoenstafel zo leuk?

De wereld en de natuur zijn voor kinderen nog een groot mysterie. Na een geweldige zomer gaan de buitenzwembaden dicht en moeten ze ineens weer dikke kleding aan. Waarom? Wie beslist dat? Door de natuur naar binnen te halen krijgen de kinderen vat op wat er buiten gebeurt. De kringloop van het jaar wordt duidelijk, waardoor het jaarritme makkelijker te begrijpen is. Maar ook andere indrukken van buiten worden verwerkt in de seizoenstafel. Want naast de vier seizoenen kun je bijvoorbeeld ook een thematafel maken voor feesten als Sinterklaas, Pasen, Kerstmis, Carnaval en Sint-Maarten.

Welke kleuren gebruik je?

Voor veel mensen is de herfst het leukste thema om een seizoenstafel van te maken. De kleuren die zo typerend zijn voor de herfst zijn ook fantastisch mooi. Denk aan warme kleuren als bruin, roodpaars, dieporanje, groenbruin en oker. Koop een doek in deze kleuren voor de versiering van de tafel. Voor de winter ga je terug naar koude kleuren als wit, grijs, ijsblauw, zwart, lilapaars en grijsbruin. De lente is het seizoen van hergeboorte en de kleuren voor de seizoenstafel zijn vaak zacht. Denk aan kleuren als lichtgroen en lichtgeel. Tot slot is de zomer het seizoen waar alles in volle bloei staat. Felle kleuren als geel, oranjerood en grasgroen passen goed bij de seizoenstafel voor de zomer.

Op pad voor het mooiste uit de natuur

Veel materialen voor de seizoenstafel vind je buiten zodra het seizoen is begonnen. Ga een dagje naar een bosrijke omgeving om samen de mooiste bladeren, nootjes, mos en takken te zoeken die zo typerend zijn voor de herfst. Zo’n uitje op zich is al een heel leuke en leerzame activiteit. Wil je het nog leuker maken? Werk dan met een gekleurde eierdoos. Verf elk vakje van de eierdoos in een andere herfstkleur en ga op zoek naar materialen in de kleuren uit de eierdoos. Dit is vooral voor oudere kinderen een leuke uitdaging.

LEES OOK: Doe-tips: herfst

Wat mis je nog?

Thuis stal je alles uit wat je hebt gevonden. Als het goed is ziet het er al erg gezellig uit. Je ziet de kleuren van de herfst voor je liggen en je kunt ook hier weer een leuke activiteit voor je kinderen van maken. Ken je de namen van alles wat er op tafel ligt? Van welke boom komt dit blad? En welk nootje vind je het mooiste? Dit onder het genot van een warme kop chocomelk natuurlijk. Op basis van wat je al hebt verzameld kun je kijken wat je nog mist. Misschien een mooie lap stof als ondergrond voor de seizoenstafel? Of paddenstoelen, spinnen, kaarten, dieren, de jaarringen van Grimms, prentenboeken over de herfst, een vaas met seizoensbloemen, een kaarsje om ’s avonds aan te steken, of leuke Waldorf-poppetjes? Er zijn veel webwinkels waar je de mooiste dingen kunt bestellen om jouw seizoenstafel af te maken. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Kies tot slot een hoekje, plankje, vensterbank of een tafel om de seizoenstafel tentoon te stellen. Dit doe je natuurlijk ook samen met je kind. Succes gegarandeerd!

Door: Sherita Jager

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Yes, herfst! Zo maak je een gezellige seizoenstafel
Sluiten