Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger 1 sep 2020

Dit kun je verwachten van de eerste keer seks na je bevalling

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: seks na de bevalling is vaak niet per se een pretje. Je tepels lekken, je bent ontzettend moe en het kan ook nog eens goed veel pijn doen. Benieuwd wat je nog meer kunt verwachten?

We delen het in dit artikel.

Seks na bevalling: wat kun je verwachten?

1. Je vagina voelt kleiner aan

Als je een vaginale bevalling hebt gehad dan kan het goed zijn dat je bent uitgescheurd en hier en daar een hechting nodig hebt gehad. Je kan ‘m vast al voelen aankomen: de eerste keer seks kan dan veel pijn doen. Het kan goed zijn dat je het gevoel hebt dat je vagina strakker is gemaakt door de hechtingen en een penetratie is dan ook de eerste keren alles behalve fijn.

Geef je borstvoeding? Dan kan het goed zijn dat je libido veel minder is dan dat je van jezelf gewend bent. Door de borstvoeding wordt de hormoonhuishouding in je lijf behoorlijk op de schop gegooid, waardoor je – onder meer – minder zin hebt in seks.

Mocht je benieuwd zijn hoe je toch weer zin krijgt om het bed in te duiken. Lees dan even dit artikel vol met tips.

4. Je borsten lekken

Tijdens het vrijen kan er melk uit je tepels lekken of zelfs spuiten. Dit komt omdat tijdens de seks het ‘borstvoedingshormoon’ oxytocine vrijkomt. Dit ‘toeschieten van de melk’ heeft de natuur voor je geregeld. Erg handig bij het geven van borstvoeding, maar tijdens het vrijen minder sexy. Kolf dus eerst af of voed je kind voor je gaat vrijen.

5. Je bent met je gedachtes stiekem veel meer bij de baby, dan bij de seks

Kersverse moeders kunnen dit vast beamen: lig je een beetje in bed te flikflooien, kun je eigenlijk alleen maar aan je pasgeboren kindje denken. Je staat als nieuwe moeder vaak op scherp en bent om het minste geringste aan het polsen of het goed gaat met je kleintje.

En die gedachtes hebben dan – ja, echt – weer invloed op de stand van je bekkenbodem. Wanneer je je namelijk gespannen voelt, gaan de bekkenbodemspieren zich aanspannen, en voelt je vagina kleiner aan. En dat bevordert de seks niet per se.

6. Klaarkomen is anders

Een orgasme kan na de bevalling anders aanvoelen dan ervoor. Het kan pijn doen of zelfs op een wee lijken. Dit komt omdat je baarmoeder tijdens het klaarkomen samentrekt en na de bevalling nog erg gevoelig is. Gelukkig kan dit geen kwaad en gaat het vanzelf over.

7. Je bent oververmoeid

Na de bevalling ben je moe, heel moe. Naast de gebroken nachten, is je lichaam ook druk bezig met herstellen. Niet alleen alle zwangerschapshormonen moeten je lichaam uit, maar ook de stress van het ouderschap en je nieuwe leven maken je moe. Logisch dat je minder zin in seks hebt. Accepteer dat je even meer moeder dan seksgodin bent. Jouw tijd komt wel weer.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pregnant Chicken

Reageer op artikel:
Dit kun je verwachten van de eerste keer seks na je bevalling
Sluiten