Redactie
Redactie Mama 6 jun 2018

Seks na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is voor jou en je partner best spannend. Vanaf wanneer mag het eigenlijk weer? Misschien doet het wel pijn? En is het weer net als vanouds? Lees hier de antwoorden op je vragen!

Wanneer mag seks weer?

Het is belangrijk dat je lichaam tijd en rust heeft om zich te herstellen van de bevalling. Zo duurt het ongeveer zeventien dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is. Als de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is, kan je partner met zijn penis bacteriën naar binnen brengen die voor een infectie kunnen zorgen. Het is dus verstandig om minimaal drie weken te wachten voor je weer seks hebt, maar dokters raden vaak aan om vier tot zes weken te wachten.

Waneer vrijen andere stellen gemiddeld weer?

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jonge ouders weer na twee tot vier weken weer seks heeft. Zo’n 37% heeft binnen een tot twee maanden seks. Het belangrijkste is dat je naar je eigen lichaam en gevoel luistert. Nog geen zin in seks? Na een (zware) bevalling is dit helemaal niet gek! Zowel mentaal als fysiek heb je veel meegemaakt. Gun jezelf de tijd, maar blijf er wel met je partner over praten. De een is er na een paar weken al klaar voor, de ander moet er maandenlang niet aan denken.

Praktische tips voor na de bevalling

Het is logisch dat je je na de bevalling nu niet bepaald een seksgodin voelt. Veel vrouwen zien op tegen de eerste keer seks omdat hun lichaam is veranderd en nog bezig is om de bevalling te verwerken. Daarom is het handig om wat dingen af te spreken voor je weer aan seks begint.

  • Begin rustig en probeer te ontspannen. Spreek bijvoorbeeld af dat penetratie niet perse een vereiste is. Zoenen, strelen en masseren is ook fijn. Probeer er niet teveel druk op te zetten en kijk of je er op dat moment klaar voor bent.
  • Als je borstvoeding geeft, heb je kans dat je borsten gaan lekken als je gaat vrijen. Als je opgewonden wordt stijgt namelijk de productie van ocytocine, het stofje dat je melkproductie stimuleert. Kolf dus eerst af of voed je kind voor je gaat vrijen.
  • Praat met je partner als jullie ‘eerste keer’ seks en verwacht niet dat het vanzelf gaat. Als je er samen over praat zijn jullie minder gespannen. Je kunt je angsten of verwachtingen uitspreken en bijvoorbeeld afspreken dat jullie stoppen als het niet goed voelt.
  • Zet glijmiddel klaar. Door de hormonen word je vagina minder vochtig en kan het dus pijnlijker zijn om te vrijen.
  • Nu je niet meer zwanger bent, ben je gewoon weer vruchtbaar. Denk er dus aan dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt, ook als je borstvoeding geeft.

Klaarkomen na de bevalling

Een orgasme kan na de bevalling anders voelen dan ervoor. Dit komt doordat je baarmoeder samentrekt tijdens een orgasme en deze is na de bevalling nog erg gevoelig. Klaarkomen kan zeer doen of zelfs op een wee lijken. Maak je geen zorgen, het is niet erg. Je zult zien dat dit na een tijdje vanzelf verdwijnt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Seks na de bevalling
Sluiten