Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Seks tijdens je zwangerschap: mag dat?

Vrijen met je partner is heerlijk. Maar je vraagt je misschien af hoe het zit met seks tijdens je zwangerschap. Mag dat eigenlijk wel? En heeft de baby daar last van? 

Weet dat seks tijdens je zwangerschap geen kwaad kan. Je baby is goed beschermd in de baarmoeder en heeft tijdens een vrijpartij nergens last van. Maar je hebt misschien in het eerste trimester van je zwangerschap helemaal geen zin in seks door allerlei zwangerschapskwalen. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid of emotionele huilbuien. Geen zorgen, daar hebben de meeste vrouwen last van.

Angst voor de baby

Je zou ook geen zin in seks kunnen hebben omdat je bang bent dat je de baby beschadigt. Veel vrouwen, maar ook mannen, durven het simpelweg niet meer. Maar je baby voelt het niet. Hij is namelijk goed verpakt in de baarmoeder en het vruchtwater. Bovendien is hij helemaal van de buitenwereld afgesloten door een slijmprop. Ook zit er een bocht in je vagina, waardoor de penis niet in de buurt van de baarmoedermond kan komen. Het krijgen van een orgasme kan ook geen kwaad. 

Tip van de redactie: Help, hormonen! Lees wat zwangerschapshormonen met je doen. 

Vanaf vier maanden meer zin

Na de vierde maand neemt voor veel vrouwen de zin in seks weer toe. Dat komt omdat de weefsels in en rondom je vagina beter zijn doorbloed door  hormonale veranderingen. Je zult je seksleven wel moeten aanpassen aan je groeiende buik. Je kunt het beste zoeken naar houdingen waarbij geen druk wordt uitgeoefend op de buik en waarbij jullie je allebei lekker voelen. En trouwens: seks is meer dan penetratie alleen; er zijn zoveel verschillende manieren om intiem met elkaar te zijn. Laat je fantasie de vrije loop!

Tip van de redactie: Bekijk creatieve manieren om fijn te vrijen met je partner! 

De laatste loodjes

Het kan zo zijn, dat de zin in vrijen de laatste weken van de zwangerschap weer afneemt omdat je bezig bent met de komst van je baby. Sommige artsen adviseren om in de laatste periode van de zwangerschap geen seks meer te hebben. Je vliezen zouden namelijk ieder moment kunnen breken. De kans op infectie door sperma is dan groter. Gebruik daarom een condoom als je wilt vrijen. Wees wel voorzichtig bij bloedingen. Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Reageer op artikel:
Seks tijdens je zwangerschap: mag dat?
Sluiten