Redactie
Redactie Mama 11 jun 2018

Sinterklaasrecepten

Zin om eens van je eigengemaakte snoepgoed te genieten? Met deze handige recepten zet je binnen no-time huisgemaakte pepernoten, marsepein en speculaas op tafel!

 


 

Benodigdheden:

  • Eiwit van drie eieren
  • 375 gr poedersuiker
  • Mixer
  • Schaal
  • Azijn
  • Keukenpapier
 

Schuimpjes

Bereidingswijze:
Ontvet de mixer en de schaal met azijn en keukenpapier. Pak
de eieren en doe het eiwit in de schaal, laat het geel apart.
Klop de eiwitten met de mixer tot ze stijf zijn. Als dat is
gebeurd, zeef dan twee eetlepels poedersuiker in de schaal.
Mix dan nog één minuut alles door elkaar. Schep de rest
van de poedersuiker door het mengsel. Vet de bakplaat
van de oven in en verwarm de over alvast op de laagste
stand. Schep kleine hoopjes schuim op de bakplaat en
doe deze in de oven. Laat deze 2 uur bakken en laat ze
dan goed afkoelen!

 


 

Benodigdheden:

  • 250 gr bloem
  • 25 gr boter
  • 125 gr bruine bastardsuiker
  • 50 gr schenkstroop
  • 3 gr bakpoeder
  • 5 gr kaneel
  • 2,5 gr gemalen kruidnagel
  • 2 gr kardemom
  • 1 gr gemberpoeder
  • 1 mespuntje zout
 

Pepernoten

Bereidingswijze:
Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom. Verwarm vervolgens de boter met de basterdsuiker, stroop
en het zout al roerend tot alles is gesmolten (ong. 45 graden). Schenk dit mengsel in de kom bij de bloem en roer alles
goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat. Laat dit
deeg op een koele plaats een paar uur opstijven. Rol
na het rusten het deeg uit tot een lap van ongeveer
een halve centimeter dik en steek hier met een
appelboor of achterkant van een spuitmondje gelijkmatige
stukjes uit. Leg deze stukjes op een beboterde bakplaat
en laat het een kwartier in het midden van de oven
gaar worden (180 graden).

 


 

Benodigdheden:

  • 250 gr bloem
  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr boter
  • 20 gr speculaaskruiden
  • halve dl water
  • 25 gr amandelen
 

Speculaas

Bereidingswijze:
Doe het bloem, de bruine basterdsuiker, boter
en speculaaskruiden in een schaal en kneed dit
alles toteen soepele bal onder toevoeging van
water. Kneed de amandelen door het deeg. Smeer
een een speciale speculaasvorm – je kunt ook een bakblik gebruiken- met boter in, doe de bal erin en verdeel deze
gelijkmatig. Doe het speculaas in een oven van 175
graden Celsius en bak het speculaas in ongeveer
25 minuten bruin en gaar.

 

Benodigdheden (voor 500 gram):

  • 225 gr amandelen zonder vlies
  • 225 gr poedersuiker
  • 1 eiwit
  • Cacao
 

Marsepein

Bereidingswijze:
Maal de amandelen zo fijn mogelijk in de keukenmachine.
Voeg de poedersuiker toe en meng dit goed. Voeg het
eiwit toe en kneed dit tot een stevig mengsel.
Maak kleine balletjes en rol dit door de cacao.
Of kleur de marsepein met levensmiddelenkleurstof
uit een delicatessenwinkel of vraag bij de bakker
om een beetje kleurstof.

Bekijk hier nog meer heerlijke Sinterklaas recepten »

Reageer op artikel:
Sinterklaasrecepten
Sluiten