Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Slaaphouding van je baby

In het begin slaapt jouw kind heel erg veel, maar wat is nu de beste slaaphouding? En hoe zit het met veiligheid? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de slaaphouding van jouw baby.

De veiligste en beste houding = op de rug

De veiligste slaaphouding is op de rug. Op deze manier kan je baby vrij ademen en niet verstikt raken in het matras. Natuurlijk beweegt je baby in zijn slaap, dus om te zorgen dat hij op zijn rug blijft liggen, is het verstandig om hem in een slaapzak te doen.

Het hoofdje

Leg de ene keer je kind met zijn hoofdje naar rechts en de andere keer naar links. Dit is belangrijk, omdat je zo voorkomt dat het hoofdje scheef groeit. Daarnaast is ook de schedel van je baby nog makkelijk vormbaar. Een zelfde houding kan ervoor zorgen dat het hoofdje aan een kant plat wordt.

Sommige baby’s kiezen toch een voorkeurshouding. Als dit bij jouw kindje ook het geval is kun je de volgende tips toepassen:

  • Als jouw kind graag met zijn hoofd naar het licht toe ligt kun je het bedje draaien, dan draait hij vanzelf zijn hoofdje naar de goede kant;
  • Hang een speeltje of muziekmobiel aan de kant waar je baby zijn hoofd naartoe moet draaien. 

Slapen op de buik?

Als je baby in staat is om zelf vlot op zijn buik en rug te draaien hoef je hier niet meer tegen in te gaan. Het is wel erg belangrijk om te zorgen voor een veilig bed. Als jouw kind alleen maar goed slaapt op zijn buik, weeg dan voor jezelf goed de risico’s af. Buikslapen wordt namelijk niet zomaar afgeraden, sinds deze richtlijn is het aantal gevallen van wiegendood in Nederland sterk afgenomen. Laat je bij twijfel adviseren door het consultatiebureau.

Leestip:Bekijk onze tips over deze tummy time!

Slaapweetje

In jouw buik heeft je baby al een favoriete slaaphouding ontwikkeld. Deze houding kan voor ieder kind weer anders zijn: met de kin op de borst, opgetrokken knietjes of juist een handje op het hoofd. Op een gegeven moment zal je de favoriete slaaphouding herkennen, omdat je merkt dat je kind deze houding ook na de geboorte aanneemt.

Leestip:veilig slapen

Reageer op artikel:
Slaaphouding van je baby
Sluiten