Redactie
Redactie Baby 9 juni 2020

Het slaappatroon en eventuele slaapproblemen van je baby vanaf zes maanden

Wanneer je baby zes maanden oud is, is de kans groot dat zijn slaappatroon er compleet anders uit ziet dan een paar maanden eerder.

Oftewel, denk je alles net onder de knie te hebben, dan verandert het slaappatroon van je baby zich weer.

Het slaappatroon van je baby vanaf zes maanden

Als een baby zes maanden oud is, slaapt hij gemiddeld tien uur per nacht in totaal en doet hij overdag twee of drie middagdutjes. Wanneer een baby negen maanden oud is, slaapt hij tussen de tien en twaalf uur per nacht en doet hij overdag twee slaapjes per dag.

Als je baby twaalf maanden oud is, is de kans groot dat hij een lang middagslaapje doet, maar het kan ook zij dat hij daar pas rond zijn vijftiende maand echt aan toe is.

Doorslapen

Men zegt dat baby’s vanaf zes maanden oud capabel zijn om door te slapen. We weten allemaal dat er meer dan genoeg baby’s zijn die dan nog lang niet doorslapen en dat is ook helemaal niet ongewoon. Er zijn elementen die ervoor kunnen zorgen dat hun slaap wordt onderbroken.

Slaapprobleem 1: Als je baby niet zelfstandig in slaap kan komen

Iedereen wordt ’s nachts wel eens wakker, zowel volwassenen als baby’s. Een goede nachtrust gaat gepaard met zelf in slaap vallen, dat geldt ook voor het middagdutje. Als volwassene heb je dat trucje inmiddels aardig onder de knie, baby’s moeten dat nog leren. Mocht je baby niet zelfstandig in slaap vallen, dan kun je eventueel de avond routine aanpassen met onderstaande tips.
1. Als je baby nog borst- of flesvoeding krijgt voor het slapengaan, doe dit dan dertig minuten voordat je hem in bed legt.
2. Zodra hij slaperig is maar nog niet slaapt, leg hem in zijn bedje. Hij zal waarschijnlijk eerst mopperen, maar kijk hoe dat zich ontwikkelt.
3. Zodra hij leert om zelf in slaap te komen, met of zonder hulp van een speen of door op zijn duim te zuigen, dan ben jij wat dat betreft niet meer nodig.

Geef dit wel even de tijd, dat gaat misschien niet van de ene op de andere dag.

Slaapprobleem 2: Als je baby ’s nachts wakker wordt

Wanneer een baby zichzelf eenmaal heeft aangeleerd om zelf in slaap te vallen, wordt het ook makkelijker om hem weer in slaap te krijgen wanneer hij ’s nachts wakker wordt. Handigheidjes om in je achterhoofd te houden zijn:
1. Wanneer je baby ’s nachts wakker wordt, doe geen lichten aan en houd het dus donker in de kamer.
2. Til hem niet uit zijn bed, maar geef hem alleen een aai over zijn bol en fluister zachtjes tegen hem.
3. Geef niet gelijk een flesje, vaak willen ze vooral even voelen dat je er bent
4. Soms zijn ze zo gewend aan het flesje dat ze daar uit automatisme om huilen, maar het eigenlijk niet meer nodig hebben. Je kan proberen om de nachtelijk fles te vullen met warm water in plaats van melk, dat zorgt in veel gevallen voor dat het ’s nachts huilen om een flesje stopt.

Mocht je vragen hebben over het slaappatroon van je baby of je zorgen maken over je baby, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

Meer lezen over het slaappatroon van je baby?

Whattoexpect.com

Reageer op artikel:
Het slaappatroon en eventuele slaapproblemen van je baby vanaf zes maanden
Sluiten