Redactie
Redactie Baby 30 nov 2018

De slaapproblemen van je kind zijn te wijten aan inactiviteit, volgens een nieuw onderzoek

Zorgen dat je kind de hele nacht slaapt is een enorme uitdaging. Nieuwbakken ouders zijn natuurlijk bekend met slapeloze nachten. Een nieuw onderzoek wijst uit dat de problemen rondom de slaap van je kleine misschien wel te wijten zijn aan inactiviteit.

Op zoek naar een oplossing voor al die slapeloze nachten? Misschien heb je het dus nu wel gevonden:

Doorslapen baby’s

Over het algemeen is het niet meer dan normaal dat baby’s tot een leeftijd van vier maanden niet doorslapen, bleek uit een eerder onderzoek uitgevoerd door National Sleep Foundation. De National Sleep Foundation zag vijf uur achter elkaar slapen als doorslapen. Voordat baby’s doorslapen, worden ze in die periode daarvoor om verschillende redenen wakker. Soms moeten ze een schone luier, soms moeten ze eten. Bovendien is je kleine nog bezig met het ontwikkelen van een ritme. Ze slapen op een dag misschien wel meer dan 16 uur, maar snappen het hele doorslapen-in-de-nacht-gebeuren nog niet. Een nieuwe studie suggereert dat inactiviteit ook een rol kan spelen als je kind ‘s nachts veel wakker wordt.

Het onderzoek

Onderzoekers van de Michigan State University publiceerden onlangs een samenvatting van het onderzoek, waarbij ze van 22 baby’s van zes maanden oud het slaapgedrag en lichte lichamelijke activiteit onderzochten. De onderzoekers wilden zien of fysieke activiteit en slaap invloed op elkaar hadden. Daaruit bleek dat fysieke activiteit en slaap elkaar wel degelijk beïnvloeden en dat die invloed sterker wordt als kinderen in de groei zijn. De bevindingen van het onderzoek suggereren dat dit al zou kunnen ontstaan in de vroege kinderjaren, een kritieke ontwikkelingsperiode.

Zo leer je je baby in z’n eigen bed slapen in 46 eenvoudige stappen

Slaap en (in)activiteit

Volgens de samenvatting van het onderzoek bleek dat zuigelingen die minder slapen, meer lichte lichamelijke activiteit doen. Het onderzoek benadrukt ook dat veel dutjes geen invloed hebben op de slaap ‘s nachts. De kinderen die weinig sliepen werden vaker ‘s nachts gevoed en waren minder actief gedurende de dag.

Slaapritme creëren

Hoe je je kind in een fatsoenlijk slaapritme krijgt? Het draait allemaal om het creëren van routines en consistentie. Speel met je kinderen en heb interactie als ze wakker zijn. Bedtijdroutines blijven belangrijk in de kindertijd. Routines helpen kinderen goede slaapgewoonten te ontwikkelen die mee zullen gaan naar de volwassenheid. Dit onderzoek benadrukt dat het belangrijk is om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van die routines.

Reageer op artikel:
De slaapproblemen van je kind zijn te wijten aan inactiviteit, volgens een nieuw onderzoek
Sluiten