Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Baby 21 jun 2020

Slaapritme van een baby: zoveel slaap hebben ze nodig

Pasgeboren baby’s slapen meer op een dag dat ze wakker zijn. Zo’n veertien tot achttien uur zal je zoon of dochter in dromenland zijn. Maar welk slaapritme hield je kind er in je buik op na? En wanneer heeft hij het dag- en nachtritme te pakken, nu hij geboren is?

Wij zetten alles voor je op een rij.

Slaapritme in de buik

Vanaf de zesde maand van de zwangerschap ontwikkelt de baby in je buik een slaapritme. De meeste baby’s slapen als je druk in de weer bent. ’s Nachts zijn ze vaak juist heel levendig en bewegelijk. Aan het eind van de zwangerschap opent je kind zijn ogen als hij wakker is. Hierdoor kan hij wel zien of het dag of nacht is, maar hij past zijn ritme er nog niet op aan.

Veel slaap nodig

Pasgeborene slapen heel erg veel. Zij herkennen het verschil tussen dag en nacht nog niet. Dit komt doordat het deel van de hersenen waar de biologische klok zich bevindt nog niet helemaal is volgroeit.

Je baby is ongeveer drie uur per dag echt wakker en de rest van de tijd slaapt of dommelt hij. Om de drie à vier uur heeft je baby behoefte aan een voeding. Dat betekent dat je in het begin nog veel gebroken nachten zult hebben. Het dag- en nachtritme is echt iets wat je baby moet leren.

Slaapritme baby

Dat een baby dus veel slaap nodig heeft moge duidelijk zijn. Het verschilt natuurlijk per kind hoe goed hij of zij in slaap valt en hoeveel slaap ze daadwerkelijk nodig hebben. Om je een beetje een idee te geven, zetten we hieronder het slaapritme van het eerste levensjaar van je baby neer.

Nul tot drie maanden

Vooral de eerste drie maanden zijn baby’s veel aan het slapen. Vaak worden ze wakker om te eten en vallen ze daarna direct weer in slaap. In de eerste drie maanden moet je uitgaan van zo’n zestien tot twintig uur per dag. Houd er bij de eerste zes weken ook rekening mee dat een baby niet langer dan drie uur achter elkaar zal slapen. Ze herkennen nog niet het verschil tussen dag en nacht.

Vier tot zes maanden

Vanaf ongeveer de vierde maand hebben baby’s een dag-en nachtritme weten te creëren. Gemiddeld slapen ze tussen de vier en zes maanden oud zo’n veertien tot vijftien uur per dag. Fijn voor jou als ouder is dat ze vaak al tien uur in de nacht pakken en overdag nog zo’n vier dutjes doen. Wat ook gebeurt in deze fase is dat baby’s wat dieper gaan slapen waardoor ze niet om het minste geringste wakker worden.

Zeven tot negen maanden

Tussen de zeven en negen maanden oud slapen baby’s ongeveer veertien uur per dag. Overdag slapen ze nog zo’n twee tot drie keer kort. Veel baby’s houden van regelmaat en vinden het daarom fijn om op vaste tijdstippen een dutje te doen.

Aangezien kindjes zich snel ontwikkelen en in deze maanden veel leren (zitten, kruipen etc.) kan het zijn dat ze heel wat moeten verwerken. Het is dan ook niet gek als ze wat vaker huilend wakker worden en onrustig slapen.

Tien tot twaalf maanden

Een baby die een echte slaapkop is kan vanaf tien maanden al ongeveer tien uur per nacht achter elkaar doorslapen. Overdag pakken ze dan nog twee slaapjes van een uur. Is je kindje twaalf maanden oud? Dan hebben baby’s vaak aan een dutje genoeg.

Tips

Een goed slaapritme hebben is natuurlijk iets wat je baby gaandeweg moet leren, maar gelukkig kun jij als ouder zijnde wel een steentje bijdragen. Gebruik eventueel deze tips:

  • Begin de dag met het openen van de gordijnen. Hoe meer daglicht je kind krijgt, hoe sneller hij gewend raakt aan het nieuwe ritme.
  • Zorg dat het in de babykamer overdag licht is, ook als je baby gaat slapen. Ga ook gerust stofzuigen als je kind slaapt. Hij is het geluid gewend. Toen hij nog in je buik zat hoorde hij ook alle huiselijke geluiden.
  • Maak na het slaapje een wandeling buiten. Doordat je baby veel daglicht krijgt in de ochtenduren helpt dit de biologische klok op gang.
  • ‘s Nachts maak je de kinderkamer zo donker mogelijk.
  • Bij de nachtvoedingen moet je proberen het zo stil mogelijk te houden, fluisteren mag wel.

Valt jouw kindje lastig in slaap? Check dan even deze liedjes waarmee je je baby gegarandeerd in slaap krijgt. 

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GGD

Reageer op artikel:
Slaapritme van een baby: zoveel slaap hebben ze nodig
Sluiten