Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Het slaapritme van je baby

Pasgeboren baby’s doen bijna niets anders dan slapen, gemiddeld zo’n 16 uur per dag. Maar welk slaapritme hield je kind er in je buik op na? En wanneer heeft hij het dag- en nachtritme te pakken, nu hij geboren is? Wij zetten alles voor je op een rij.

Slaap/waakritme in je buik

Vanaf de zesde maand van de zwangerschap ontwikkelt de baby in je buik een waak/slaapritme. De meeste baby’s slapen als je druk in de weer bent. ’s Nachts zijn ze vaak juist heel levendig en bewegelijk. Aan het eind van de zwangerschap opent je kind zijn ogen als hij wakker is. Hierdoor kan hij wel zien of het dag of nacht is, maar hij past zijn ritme er nog niet op aan.

Dag- en nachtritme: pasgeboren baby

Pasgeborene slapen heel erg veel. Zij herkennen het verschil tussen dag en nacht nog niet. Dit komt doordat het deel van de hersenen waar de biologische klok zich bevindt nog niet helemaal is volgroeit. Je baby is ongeveer drie uur per dag echt wakker en de rest van de tijd slaapt of dommelt hij. Om de drie à vier uur heeft je baby behoefte aan een voeding. Dat betekent dat je in het begin nog veel gebroken nachten zult hebben. Het dag- en nachtritme is echt iets wat je baby moet leren.

Slaapweetje: Uit onderzoek is gebleken dat baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap ‘s nachts werkte. Later meer moeite hebben met doorslapen dan andere baby’s.

Dag- en nachtritme na twee maanden

Na ongeveer twee maanden krijgt het dag- en nachtritme van je baby een patroon, maar dit is nog veel korter dan ons 24-uurs ritme. De hoeveelheid slaap zal geleidelijk aan afnemen en je baby zal steeds iets langer en vaker wakker zijn.

Dag- en nachtritme na vier maanden

Rond de vier maanden heeft je baby zich aangepast aan het 24-uurs ritme. ‘s Nachts slaapt je baby aardig door en wordt misschien nog een keer wakker voor een voeding. Met ongeveer zes maanden slapen de meeste baby’s de hele nacht door.

Hulp bij het ontwikkelen van een dag- en nachtritme.

Het 24 uurs ritme is iets wat je baby moet leren en jij kunt hier gelukkig een handje bij helpen:

  • Begin de dag met het openen van de gordijnen. Hoe meer daglicht je kind krijgt, hoe sneller hij gewend raakt aan het nieuwe ritme.
  • Zorg dat het in de babykamer overdag licht is, ook als je baby gaat slapen. Ga ook gerust stofzuigen als je kind slaapt. Hij is het geluid gewend. Toen hij nog in je buik zat hoorde hij ook alle huiselijke geluiden.
  • Maak na het slaapje een wandeling buiten. Doordat je baby veel daglicht krijgt in de ochtenduren helpt dit de biologische klok op gang.
  • ‘s Nachts maak je de kinderkamer zo donker mogelijk.
  • Maak de babykamer ‘s nachts niet ‘te’ gezellig. Een nachtlampje of het licht op de gang is voldoende.
  • Als jij je kind overdag voedt kun je zingen of tegen hem praten.
  • Bij de nachtvoedingen moet je proberen het zo stil mogelijk te houden, fluisteren mag wel.

Met deze tips zal je kind na een tijdje het verschil tussen dag en nacht doorhebben, maar geef het de tijd. Bij de een duurt het wat langer dan bij de ander.

Leestip: Wil jij weten hoeveel slaap je kind nodig heeft? Raadpleeg dan hier het slaapschema »

Reageer op artikel:
Het slaapritme van je baby
Sluiten