Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kleuter 14 nov 2021

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de kinderen te weinig slaapt

Uit een nieuw onderzoek, gedaan in Amerika, blijkt dat meer dan de helft van de kinderen in de leeftijd van 6 tot 17 jaar een slaaptekort heeft.

Of de onderstaande cijfers ook gelden voor Nederlandse kinderen, blijft een vraag. Maar de gevolgen van slaaptekort onder kinderen kunnen behoorlijk ernstig zijn. Volgens wetenschappers kan slaaptekort leiden tot allerlei achterstanden in de ontwikkeling.

Veel kinderen hebben een slaaptekort

Uit een onderzoek gedaan door een onderzoeksinstituut in New Orleans, blijkt dat slechts 47,6% van alle kinderen de aanbevolen 9 uur of langer slaapt per nacht.
Deze conclusie werd getrokken uit verzamelde data van ouders en verzorgers van kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud. In totaal werden de slaappatronen van ruim 49.000 kinderen onderling vergeleken.

De ouders werden in de vragenlijst niet alleen gevraagd naar de hoeveelheid uren die hun kinderen sliepen, maar ook hoe zij presteerden in het dagelijkse leven. Er werd hen gevraagd naar de concentratie van hun kind, nieuwsgierigheid, het (af)maken van hun huiswerk, het doen van taken en hoe rustig kinderen bleven in stressvolle situaties.

Kinderen die minder dan de aanbevolen 9 uur per nacht sliepen, scoorden op alle bovenstaande vragen, met uitzondering van het omgaan met stressvolle situaties, 12% slechter dan kinderen die wel 9 uur of meer sliepen.
Het grootste verschil zat in het maken van huiswerk. Ongeveer 64% van de kinderen die niet genoeg sliepen lukte het op dagelijkse basis om huiswerk te maken, tegenover ruim 80% van de kinderen die wel genoeg sliepen.

Lees ook: dit kan de reden zijn dat de ene baby beter slaapt dan de andere

Het belang van goede slaap

Het is algemeen bekend dat lang en goed slapen, de gezondheid van zowel kinderen als volwassenen ten goede komt. Dit helpt kinderen in fysieke ontwikkeling, zoals groei, maar ook het gewicht blijft beter op peil bij een goede nachtrust. Ook kan goed en lang slapen bijdragen aan betere concentratie.

Baby’s hebben ongeveer 14 tot 16 uur slaap nodig per dag voor een goede ontwikkeling.
Kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 hebben tussen de 10 en 14 uur slaap nodig per dag. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben ongeveer 9 tot 12 uur slaap nodig per dag.
Pubers tussen de 13 en 18 jaar oud hebben tussen de 8 en 10 uur slaap nodig per nacht.

Meer weten over het aantal uren slaap dat jouw kind tot drie jaar het beste kan krijgen? Check dan dit slaapschema.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de kinderen te weinig slaapt
Sluiten