Marleen Staal
Marleen Staal Baby 12 mrt 2019

Slaaptraining voor je baby: ouders zweren bij de ‘stoel’ methode

Wanneer je kindje doorslaapt, voelt dat toch als een kleine overwinning. Wat je ook doet, het werkt! Al gaat dat niet zonder slag of stoot. Slaaptraining kan daarom best handig zijn als je je kindje wilt leren goed in te slapen. En veel ouders zijn fan van de ‘stoel’ methode. 

De ‘stoel’ methode

Het woord zegt het al. Bij deze vorm van slaaptraining heb je een stoel nodig. En een baby die moe is. De gedachte achter deze methode is dat je je kind rustig leer in te slapen, terwijl je zelf als ouder in de kamer blijft totdat je kindje slaapt. Het is een methode die heel geleidelijk je baby traint rustig en zelfstandig te gaan slapen.

Zo werkt het

Om deze slaaptraining tot een succes te maken, moet je minimaal twee weken uittrekken om dit te oefenen met je baby. Wanneer het kan? Zodra je baby vier maanden is, kun je met deze training beginnen. Als jij en je baby hier aan toe zijn,  doe je het volgende.

  • Als het bedtijd is, wieg je je baby in je armen rustig totdat zijn of haar oogjes langzaam dichtvallen.
  • Belangrijk is dat je je baby in bed legt voordat hij of zij bij je in slaap valt.
  • Pak een stoel, zet deze naast het bedje en wacht totdat je baby in slaap valt.
  • Sommige ouders maken rustgevende geluidjes vanuit de stoel, andere ouders zeggen helemaal niks en hebben zelfs geen oogcontact met hun baby. Kijk bij welke variant je je het beste voelt en wat het beste past bij jou en je kindje.
  • Elke dag herhaal je bovenstaande stappen, maar schuif je de stoel steeds iets verder op richting de deur totdat je zelfs helemaal de kamer uit bent.

Schema

Zo ziet het slaaptrainingsschema er ongeveer uit als je dit twee weken aanhoudt.

Dag 1 tot en met 3

De stoel staat naast de wieg.

Dag 4 tot en met 6

Verschuif de stoel tot halverwege de deur en de wieg.

Dag 7 tot en met 9

Zit met je stoel in de deuropening.

Dag 10 tot en met 12

Schuif de stoel buiten de kamer, maar zorg dat je kindje je nog wel kan zien.

Dag 13 tot en met 1

Blijf wachten in de gang of een andere kamer en als het goed is, slaapt je baby nu rustig in.

En verder

Je baby zal ongetwijfeld huilen, maar de truc is om jezelf hier niet helemaal aan over te geven. Als je baby tijdens het inslapen wakker wordt en huilt, blijf in de stoel zitten en wacht tot je baby zelf weer inslaapt. Blijf dit herhalen totdat je baby uiteindelijk helemaal is ingeslapen.

Kleine disclaimer, wanneer je kindje ontroostbaar is en deze aanpak niet werkt, moet je natuurlijk je gevoel volgen. Pak je baby op en check of er niets anders aan de hand is. Dit betekent wel dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen de volgende nacht. Dat is niet erg, maar houdt daar rekening mee.

Voor elke baby geschikt?

Elke baby zit anders in elkaar en sommige baby’s hebben misschien wat langer de tijd nodig dan de aangegeven twee weken. Sommige baby’s hebben er misschien helemaal geen profijt van.

Wanneer je deze methode het beste kan toepassen? Als je merkt dat je baby het fijn vindt om in de buurt van jou in slaap te vallen. Baby’s die vanaf de geboorte gewend zijn om door middel van co sleepen in te slapen, kunnen ook erg baat hebben bij deze ‘stoel’ methode.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slaaptraining voor je baby: ouders zweren bij de ‘stoel’ methode
Sluiten