Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Slaaptraining: gecontroleerd huilen

 

Slaaptraining is het proces van je baby helpen inslapen en leren doorslapen. Baby’s hebben namelijk geen 24-uurs ritme zoals volwassenen en sommige baby’s hebben moeite om een eigen ritme te vinden. Hier kun je hem bij helpen door een slaaptraining te gebruiken.

De 5 stappen van gecontroleerd huilen

Een van de bekende methodes voor slaaptraining is gecontroleerd huilen. Dit houdt in dat je je baby zichzelf laat troosten, maar af en toe nog wel bij hem komt kijken. Je kunt met deze methode beginnen als je baby rond de zes maanden oud. Volg hierbij deze stappen:

1) Volg je normale slaaproutine en leg je kind in bed
2) Ga uit de kamer en wacht in een andere kamer
3) Gaat je baby huilen nadat je weg bent gegaan? Wacht dan vijf minuten. Huilt hij nog steeds? Ga dan terug.
4) Stel je kind gerust met je stem. Pak hem niet op en geef geen voeding (tenzij dit nodig is).
5) Als hij rustig is, ga je weer weg en wacht dit keer tien minuten. Huilt hij nog steeds? Ga dan alleen terug om zijn deken goed te leggen of hem toe te fluisteren.

Het effect van gecontroleerd huilen

Door je kind te oefenen in zichzelf troosten, zul je zien dat je kindje ook zonder jouw knuffel leert in te slapen. Het duurt wel zo’n twee tot drie weken tot deze methode zijn vruchten afwerpt. Je kunt in deze periode de tussenpozen waarin je wegblijft steeds verder verlengen.

Let op: vanaf 6 maanden

Belangrijk om te weten is wel dat je je kindje tot zes maanden beter niet kunt laten huilen omdat je kindje dan nog niet begrijpt waarom je niet reageert en nog geen besef heeft van tijd. Door een baby van jonger dan zes maanden te laten huilen ervaart hij of zij teveel stress, wat mogelijke schadelijke gevolgen kan hebben.  Je kunt een baby niet ‘verwennen’, dus het is belangrijk om wel te reageren wanneer je kindje huilt.

Mama en Zo tip: Is deze slaaptraining methode niets voor jou? Bekijk dan eens een andere veelgebruikte methode, namelijk het ‘dichtbij blijven’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slaaptraining: gecontroleerd huilen
Sluiten