Merel Schut
Merel Schut Baby 24 feb 2020

Slapen als je net een baby hebt: 8 slaaptips voor kersverse moeders

Als je net moeder bent geworden, ligt alle focus op het slaapschema van je baby. Maar slapen als je net een baby hebt kan voor jezelf ook problematisch worden. De kans is groot dat je wel wat slaaptips kunt gebruiken. Ben je gesloopt door de gebroken nachten? Acht handige tips voor kersverse moeders (en vaders).

1. Slaap als je baby slaapt

Dit klinkt misschien als een open deur, maar probeer het toch maar. De eerste slaaptip van Babyology: ga slapen, als de baby slaapt. Kruip zelf onder de wol of op de bank als de kleine slaapt. Wedden dat een half uurtje rust je al goed doet?

2. Laat je partner zijn/haar magie toepassen

Als je ‘s nachts borstvoeding geeft, kan je partner  je ook helpen. Als jij gevoed hebt, geef je de baby daarna aan je partner. De partner is namelijk vaak degene die de baby makkelijk in slaap krijgt, vermoedelijk omdat je kindje geen melk ruikt bij hem of haar. Kruip zelf weer lekker in bed terwijl je partner zich ontfermt over het in slaap krijgen van jullie baby.

3. Laat je partner vroeg opstaan

Mocht je borstvoeding geven en er ‘s nachts uit moeten, vraag je partner dan of hij/zij vroeg op wil staan. Baby’s hebben de neiging om rond 05.00 uur al wakker te worden. Als je partner zich vroeg in de ochtend over de baby ontfermt, kun jij misschien een uurtje langer slapen.

4. Wissel elkaar ‘s nachts af

Om te kunnen slapen als je net een baby hebt, is de nacht opsplitsen met je partner een goed idee. Spreek bijvoorbeeld af dat de ander de eerste helft van de nacht voor zijn/haar rekening neemt, bijvoorbeeld van 22.00 uur tot 02.00 uur. Hij of zij kan dan ook de (fles-)voedingen doen. Als jij er dan vroeg induikt en het daarna over neemt, heb je er wel al bijna vijf uurtjes slaap op zitten. Als je ‘s nachts borstvoeding wilt geven, kun je dit schema natuurlijk omdraaien.

5. Schakel vrienden en familie in

Komen er veel familieleden en vrienden langs? Als je echt bekaf bent, kun je ze om hulp vragen. Jij kruipt lekker in bed terwijl je zus knuffeltijd met de baby heeft. Of misschien wil de visite wel een rondje om met de kinderwagen? Dan pak je toch twee of drie uurtjes slaap mee.

6. Slaap tijdelijk in een andere kamer

De slapende baby kun jullie wakker houden ‘s nachts. Als je een extra kamer hebt, ga daar dan tijdelijk slapen (of laat je partner daar slapen). Zo krijgt in ieder geval een van jullie genoeg slaap.

7. Geef flesvoeding in de nacht

Als de gebroken nachten jullie te veel opspelen, en je gebruikt flesvoeding, laat je partner dan eens de nachten op zich nemen. Je kunt de laatste voeding voor de nacht aan hem/haar over laten, zodat jij op tijd onder de wol kunt. Goed slapen voor middernacht uur schijnt al herstellende uitwerking op je te hebben. Dat is goed om te weten als je er toch na middernacht uit gaat voor de borstvoeding.

Als je partner met flesvoeding uit de voeten kan, kun je misschien een hele nacht doorslapen.

8. Bereidt je voor op een goede nacht

De laatste van deze slaaptips: doe jezelf een lol en maak de omstandigheden waarin je gaat slapen zo comfortabel als mogelijk. Leg je telefoon weg voor bedtijd en laat de televisie uit. Drink een kalmerende thee en zorg dat je slaapkamer donker is. Slaap lekker!

Baby gaat na zes maanden doorslapen

Deze slaaptips doen je wellicht al goed. Toch kun jij je afvragen wanneer de nachten langer worden. Vanaf zes maanden zal je baby waarschijnlijk een nacht kunnen doorslapen. In dit slaapschema lees je hoeveel slaap je baby nodig heeft. Als je kindje een jaar is, heeft het een regelmatig dag-en nachtritme ontwikkeld.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

babyology

Reageer op artikel:
Slapen als je net een baby hebt: 8 slaaptips voor kersverse moeders
Sluiten