Redactie
Redactie Dreumes juni 6, 2018

Slapen in je eigen bedje

Veel kinderen slapen af en toe bij papa en mama in bed. Handig want zo kun jij je kind meteen troosten en hoef je ook midden in de nacht je bed niet uit. Maar voor je het weet slaapt hij iedere nacht tussen jullie in. Hoe krijg je je kind lekker in zijn eigen bedje?

Rond de leeftijd van twee jaar is een kind vaak bang om alleen te slapen. Vaak ontstaat deze gewoonte al in de eerste maanden van zijn leven als je hem na het voeden niet weer terug in zijn wiegje brengt, maar bij je laat liggen. Hierdoor raakt je kind niet gewend aan zijn eigen bedje en kamertje, waardoor hij zich onveilig voelt en zijn mama mist.

Zelfstandig

Als je er zelf totaal geen moeite mee hebt, is er niets op tegen om je kind bij je in bed te laten slapen. Het probleem komt pas als je wilt dat je kind wél in zijn eigen bedje slaapt. Na een tijdje is je kind er zo aan gewend bij je te slapen, dat het moeilijk wordt hem in zijn eigen bedje te krijgen. Verder bloeit de intieme relatie van jou en je  partner er niet van op als er constant een kind tussen jullie in ligt. Dat je kind in zijn eigen bedje slaapt, draagt ook voor een groot deel bij aan zijn zelfstandigheid.

Eigen bedje

Vind je het tijd worden dat je kind in zijn eigen bedje gaat slapen? Doe dat dan geleidelijk en leg hem niet van het ene op andere moment in zijn eigen bedje. De verandering is dan te groot om te bevatten. Begin overdag al door je kind voor te bereiden. Vertel wat er vanavond gaat gebeuren. Dat hij vannacht moet proberen in zijn eigen bedje te slapen. Leg uit dat het niet eng is, en dat hij mama altijd kan roepen, omdat je niet ver weg bent.

Langzaam wennen

Zet de eerste avonden een bedje of matras bij je op de slaapkamer. Zodat je kind er aan went niet in jullie bed te slapen, maar toch bij jullie is. Laat hem daar slapen totdat hij er geen probleem mee heeft. Daarna kun je proberen je kind te laten slapen in zijn eigen kamer. Lukt dat niet? Zet dan het bedje steeds iets verder weg, totdat het uiteindelijk in zijn eigen kamer staat. Kom nog wel af en toe kijken bij je kind.

Uit bed

Als je kind steeds uit bed blijft komen en niet wil slapen, breng hem dan telkens terug naar bed, zonder hem aandacht te geven en iets tegen hem te zeggen. Dus geen extra verhaaltje, even kroelen of wat te drinken. Blijf dit herhalen, totdat hij snapt dat er niets anders op zit te gaan slapen. Als je merkt dat je kind bang is, laat dan een nachtlampje branden of houd de deur op een kiertje. 

Reageer op artikel:
Slapen in je eigen bedje
Sluiten