Gina Koninkx
Gina Koninkx Slapen 26 apr 2021

Waarom je peuter soms liever op de grond slaapt dan in bed

In de babystoel, in jouw armen, voorop de fiets: op alle denkbare plekken is jouw peuter al weleens in slaap gevallen. Sterker nog, je vind hem ook wel eens naast het bed in plaats van erin. Op de grond om precies te zijn. Waar komt deze rare voorkeur om te slapen op de grond toch vandaan?

Slapen op de grond

Is het jou ook weleens overkomen? Je loopt de slaapkamer van je peuter binnen en vindt je kleintje daar niet ín het bed, maar ernaast. Slapen op de grond: waarom doen peuters dat?

Er blijken verschillende redenen te zijn waarom peuters wel eens op de grond slapen in plaats van lekker comfortabel in bed. Hier volgen ze.

1. Het geeft ze comfort en stelt ze gerust

Je zou denken dat het bed veel comfortabeler ligt dan de grond, toch kan het zo zijn dat een kind zich juist op de grond comfortabeler voelt. En dan hebben we het niet zozeer over de houding of waar ze op liggen, maar het gevoel.

Net zoals sommige kindjes duimen of zichzelf in slaap wiegen, kan het zo zijn dat jouw peuter zich comfortabeler voelt op de grond. Sommige kindjes vallen moeilijk in slaap en daardoor leren ze zichzelf als het ware op het gemak stellen. Dat zou in dit geval ook een reden kunnen zijn om op de grond te gaan liggen.

2. Gevoel van onafhankelijkheid

“Nee, nee en nog eens nee.” Peuter hebben op z’n zachtst gezegd nogal hun eigen willetje. Ze vinden het wel heel verleidelijk om precies het tegenovergestelde te doen van wat jij vraagt. Uit bed sneaken bijvoorbeeld.

Hun eigen plek uitzoeken in de slaapkamer (en dus vooral niet het bed dat jij prefereert) kan ze een gevoel geven van onafhankelijkheid. Ze doen wat ze zelf willen in tegenstelling tot wat hun ouders zeggen.

LEES OOK: 7x veelvoorkomende problemen bij peuters én de bijbehorende oplossingen

3. Het kan een gewoonte zijn geworden

Als dit regelmatig gebeurt, kan het zo zijn dat het een gewoonte wordt voor je peuter en de grond letterlijk aanvoelt als een comfortabelere plek. Heb je vloerbedekking of een kleed liggen in de slaapkamer? Dan vinden ze de textuur wellicht interessant en lekker zacht.

Het is goed om te kijken naar het comfort van het bedje. Wellicht is dát namelijk de reden dat ze het fijner vinden op een zacht kleedje te liggen. Ook kan het zo zijn dat ze het veel interessanter vinden omdat ze meer zien vanaf deze plek. Hoe dan ook is het een fase maar het kan nooit kwaad om te kijken naar wat de reden kan zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Reageer op artikel:
Waarom je peuter soms liever op de grond slaapt dan in bed
Sluiten