Marleen Staal
Marleen Staal Zwanger 15 okt 2018

De slijmprop verliezen: wat betekent het?

De slijmprop is het handige hulpmiddeltje van je lichaam om de baarmoedermond tijdens de zwangerschap af te sluiten. Uiteindelijk zul je deze slijmprop verliezen, maar het moment ervan kan verschillen. Vaak gebeurt dit vlak voor of tijdens de bevalling. En geen paniek: het is helemaal normaal.

De slijmprop: wat is het?

Het is misschien lastig om op het eerste oog de slijmprop te herkennen, maar het is eigenlijk een klein propje afscheiding, vaak roze of wit van kleur. De slijmprop is daarnaast ook wat dikker van structuur dan de afscheiding die je normaal hebt. Dat komt omdat het hormoon progesteron in je baarmoedermond al het slijm verzamelt en daar één geheel van maakt.

De slijmprop zorgt er niet alleen voor dat je baarmoedermond goed is afgesloten, maar zorgt er ook voor dat er geen bacteriën naar binnen kunnen. Een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lijf dus.

Vliezen gebroken: hoe & wat? – bevalling

Slijmprop verliezen

Je slijmprop verlies je vaak in zijn geheel, maar het komt voor dat je lichaam ook kleine beetjes van de slijmprop afgeeft. Vaak heb je dan niet eens door dat je de slijmprop bent verloren.

Als je het slijmpropje verliest tijdens de laatste loodjes van je zwangerschap – meestal rond de 37 weken – is dit vaak een teken dat de bevalling eraan zit te komen.  Geen nood trouwens als je geen slijmpropje kwijtraakt. Misschien is hij er dus al uitgekomen zonder dat je het doorhad of gebeurt dit pas tijdens de bevalling.

Hoe ziet het eruit?

Het is een propje slijm, vaak ondoorzichtig en wit van kleur. Er kunnen wat slierten aan zitten, met soms een klein spoortje bloed. Daar hoef je niet van te schrikken, hij komt immers uit je lichaam.

Dit moet je doen

Daar kunnen we heel kort over zijn: helemaal niks. Je slijmprop verliezen is heel normaal en is niet schadelijk. Het betekent dat je weeën vrij snel kunnen beginnen en dat je lichaam dus precies werkt zoals het zou moeten.

Je baarmoeder is – ondanks het verliezen van je slijmprop – nog steeds beschermd, dankzij je vliezen. Maar om infecties te voorkomen, kun je beter niet meer gaan zwemmen of een ontspannen bad nemen. Tenzij je besluit te bevallen in bad natuurlijk. Ook het bed in duiken met je lief, kun je beter nog even uitstellen.

Creatieve seks tijdens de zwangerschap

Te vroeg slijmprop verliezen

Als je de slijmprop verliest vrij vroeg in je zwangerschap, dan is het slim om dit even te bespreken met je verloskundige. Hoe dat gebeurt? Soms is een onschuldige vrijpartij de oorzaak, maar het kan ook gebeuren als je een vaginaal onderzoek hebt gehad.

Ook als je meer bloed verliest van twee eetlepels bij het loskomen van je slijmprop, moet je even overleggen met je verloskundige. Zij kan in je beide gevallen het beste adviseren wat je nu moet doen.

Heb je bij vorige zwangerschappen een vroeggeboorte gehad, krijg je na het verliezen van je slijmprop kramp of ben je bang dat je water is gebroken? Neem dan ook even contact op met de verloskundige of de huisarts.

Reageer op artikel:
De slijmprop verliezen: wat betekent het?
Sluiten