Sophie Nortier
Sophie Nortier Baby 21 okt 2020

Smetplekjes bij baby’s; wat zijn het en wat kun je ertegen doen?

Ben je lekker je kleintje aan het knuffelen, ruik je ineens een heel vies geurtje waarvan je de oorzaak maar niet kunt vinden. Kijk dan eens goed tussen de huidplooitjes. Het kan namelijk goed zijn dat je baby een smetplekje heeft.

Wat is een smetplekje?

Een wat? Een smetplekje. Het klinkt een beetje vies en zo kan het ook ruiken, maar het valt gelukkig enorm mee.

Smetplekjes zijn namelijk een soort huiduitslag doordat de huid langs elkaar schuurt op een wat warm en broeierig plekje. Net als luieruitslag. Zo komt dit vaak voor tussen de liezen, de keel- en nekplooitjes, de knieholtes en oksels. Maar ook achter de oren van je kleintje.

Vooral de keel- en nekplooien kunnen erg gaan stinken omdat daar toch vaak een wat melk langsloopt tijdens een voeding. En als je dat niet goed schoon- en droogmaakt kan dat behoorlijk gaan broeien.

Een smetplek herken je aan de rode en nattige huid en de muffige geur. Over het algemeen heeft je kleintje er geen last van, maar als je het te lang laat zitten kunnen er infecties door bacteriën of schimmels vormen. Het is daarom verstandig om de voor smetvorming gevoelige plekjes goed bij te houden.

Voorkomen en verhelpen

De kunst is om de huid goed schoon en droog te houden. Dus ook al heeft de baby nog geen smetplek, moet je de plooien altijd extra goed checken na het badje of een voeding. Zorg ervoor dat je de huid goed droogt. Dit kan met een hydrofiele doek of met de föhn (op de koelste stand natuurlijk! Let hierbij goed op dat het niet te warm is).

Is er toch een smetplekje gevormd, dan houdt je hier dezelfde routine voor aan. En doe je er achteraf nog iets op wat een indrogend effect heeft, zoals;

  • Talkpoeder
  • Maizena
  • Zinkzalf
  • Sudocrème

Gebruik je een ander soort zalf om de smetplekjes te behandelen? Let er dan op dat deze geen parfum of alcohol bevat, omdat dit de huid alleen maar meer irriteert.

Naar de huisarts?

Over het algemeen hoef je niet naar de huisarts voor een smetplekje. Maar mocht bovenstaande behandeling niet werken en denk je dat er misschien schimmel of eczeem op het plekje is gekomen? Dan kun je altijd even bij de huisarts aankloppen voor een ander zalfje.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smetplekjes bij baby’s; wat zijn het en wat kun je ertegen doen?
Sluiten