Snacken tijdens je zwangerschap

Eten voor twee hoeft tijdens je zwangerschap écht niet. Je hebt maar zo’n 300 calorieën per dag extra nodig. Ter illustrtaie: dat zijn slechts twee glazen chocolademelk… Met welke gezonde snacks bedwing je dan je zwangerschapslusten?

Als je zwanger bent, wordt geadviseerd om in plaats van drie grote maaltijden, verspreid over de dag zes kleinere hapjes te eten. En hoewel het zeker is toegestaan om je af en toe te buiten te gaan aan een zak chips, een reep chocola en een bak ijs, kun je je toch beter focussen op de gezondere alternatieven. Mama en Zo zet er een paar voor je op een rijtje.

Zoete trek

  • Een bakje magere of halfvolle yoghurt met een handje frambozen (bosbessen of aardbeien is ook lekker) en een lepeltje honing (205 calorieën).
  • Een bolletje vanilleijs met een handje bosvruchten (vers of uit de diepvries). Lekker is op de bosvruchten eerst even warm te maken in de magnetron (175 calorieën).
  • Een bakje zelfgemaakte fruitsalade met een handje nootjes (235 calorieën).
  • Een handje gedroogde abrikozen, gevuld met een klein beetje magere roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia (250 calorieën).
  • Maak van vers fruit zelf waterijsjes

Hartige hap

  • Een sneetje volkoren brood met twee plakjes gerookte kip en een plakje pittige kaas. Besmeer rijkelijk met mosterd en maak deze super sandwich af met wat kiemgroenten (210 calorieën).
  • Zes kleine meergranen crackertjes, belegd met een half blikje tonijn gemengd met twee lepels halvanaise. Maak deze verwen toastjes af met kappertjes en dungesneden schijfjes rode ui (205 calorieën).
  • Vier eetlepels humus met wat gemengde groente (bleekselderij, komkommer wortel) en drie volkoren soepstengels om mee te dippen (190 calorieën).
  • Een sneetje volkoren toast belegd met magere roomkaas en schijfjes banaan (250 calorieën).

Gezond fast-food

  • Popcorn- Liever niet de kant-en-klaar zakken uit de magnetron, maar zelf maïs poffen in een pannetje. Wel zuinig zijn met zout en suiker uiteraard!
  • Kant-en-klare bakjes fruit- Let wel op dat het fruit op eigen sap en niet op siroop basis is.
  • Smoothie- Maak met melk of yoghurt en veel vers fruit – en groente – een gezonde smoothie. 
  • Doosje rozijntjes- Iedere jonge mama heeft ze in haar tas en iedere zwangere zou dat ook moeten doen. Rozijnen zitten vol voedingsvezels en ijzer.
  • Snackgroenten- Babygroentes worden tegenwoordig kant-en-klaar verpakt. Vooral wortels zijn erg gezond.

Tip: Gezond en gevarieerd eten tijdens je zwangerschap is extra belangrijk. Wi hebben een gezond eetschema voor je opgesteld.

Don’ts

  • Frisdrank– Frisdrank bevat honderd procent suiker en  nul procent voedingswaarde. Kies liever voor (bron)water of thee. Toch trek in wat anders, meng dan water met bijvoorbeeld fruit en kruiden en zet het even in de koelkast. Zo heb je in no-time lekker smaakwater!
  • Kant-en-klaar maaltijden – Vaak te vet en boordevol zout. Het laatste wat je tijdens je zwangerschap wilt  is nog meer vocht vast houden! Geen tijd of puf om iedere avond boven het fornuis te staan? Kook in het groot en gooi je vriezer vol! Ook zijn aanstaande oma’s vaak met liefde bereid extra Oudhollandse prakjes voor je te koken.
  • IJsbergsla – Sla ongezond?! Nee, dat niet. Maar als je voor een salade kiest –waarvan je overigens een boel moet eten om een beetje vol te raken – gebruik dan liever donker groene soorten zoals eikenbladsla, rucola of spinazie. Deze bevatten veel meer vitamine B, C en foliumzuur. IJsbergsla bestaat namelijk voor 90 procent uit water!

Tip: Zwanger zijn vergt veel van je lichaam. Met deze 10 superfoods geef je je lichaam een extra boost.

Reageer op artikel:
Snacken tijdens je zwangerschap
Sluiten