Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 3 nov 2019

Een SOA tijdens de zwangerschap: zo gevaarlijk is het voor baby’s

Als je zwanger bent, is de gezondheid van je ongeboren baby je hoogste prioriteit. Maar als jij als moeder een ziekte onder de leden hebt, kan je baby daar ook ziek van worden. Wat is het gevolg van SOA’s tijdens de zwangerschap?

De afkorting SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Zoals de naam al zegt, zijn dit ziekten die tijdens seks of geslachtsgemeenschap van de ene persoon aan de ander overgedragen kunnen worden. Veel SOA’s zijn na diagnose goed te behandelen. Maar voor je ongeboren baby kunnen ze, als ze niet ontdekt worden, heel gevaarlijk zijn.

Hieronder vind je een overzicht van verschillende SOA’s en het mogelijke gevaar dat ze voor je baby kunnen zijn.

Chlamydia

Chlamydia is een veel voorkomende geslachtsziekte, die vrouwen soms jarenlang ongemerkt bij zich kunnen dragen. Als je tijdens je zwangerschap besmet bent met Chlamydia, loop je het risico dat je vliezen sneller breken. Ook kan je kindje er oog- en longontstekingen door oplopen. Dit komt omdat het een ziekte is die zich verspreid via de slijmvliezen.

Als je zonder het te weten al een langere tijd Chlamydia hebt, kan dit ook leiden tot ontstekingen aan de eierstokken en eileiders. Dit kan naast pijn ook onvruchtbaarheid veroorzaken. Het is daarom standaard dat vrouwen bij het uitblijven van een zwangerschap, getest worden op deze ziekte.
Chlamydia is gelukkig over het algemeen goed te behandelen, zowel bij moeder als kind.

Bovenstaande uitleg gaat ook grotendeels op voor Gonorroe. Ook dit is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie die de slijmvliezen aantast. Bovenstaande risico’s voor je ongeboren baby gelden ook voor Gonorroe, maar gelukkig is ook deze ziekte goed te behandelen.

Hepatitis B

Dit is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het nestelt zich in de levercellen en veroorzaakt daar een ontsteking. Vaak merken geïnfecteerden hier niets van.
Als je als moeders besmet bent met hepatitis B, kan je dit tijdens de zwangerschap of de bevalling overdragen aan je baby. Daarom worden zwangere vrouwen hier altijd op getest. Als je Hepatitis B hebt, zal je kindje direct na geboorte worden gevaccineerd.

Syfilis

Syfilis is een SOA die veroorzaakt wordt door een bacterie. Dit is een sluipende ziekte, die soms niet snel genoeg wordt gesignaleerd. Het kan meerdere afwijkingen veroorzaken bij je ongeboren kind. Daarom worden alle vrouwen hier tijdens de zwangerschap op getest. Als er sprake is van een Syfilisbesmetting, zal je zo snel mogelijk antibiotica toegediend krijgen, om de eventuele schade bij je kindje te beperken.

Herpes genitalis

Herpes komt veel voor in Nederland. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking is drager van dit virus. Alleen als het virus in actieve staat is, en een zogeheten opvlamming heeft, kan dit gevaarlijk en overdraagbaar zijn.
Je ongeboren baby loopt eigenlijk pas gevaar als de ziekte actief is tijdens de bevalling. Je baby kan op deze manier besmet worden. Een gevolg hier van kan een hersenvliesontsteking zijn. Dit kan dodelijk zijn voor een baby.
Als je herpes hebt, is het belangrijk om te checken of de ziekte rond de bevalling actief is. In dat geval is een Keizersnede vaak de beste keuze.

HIV en Aids

Als een moeder besmet is met HIV, kan dit overgedragen worden op het ongeboren kind. Daarom worden alle zwangere vrouwen hierop getest aan het begin van de zwangerschap. Als de moeder besmet blijkt te zijn, kan overdracht op de baby voorkomen worden door het innemen van HIV-remmende medicatie.
HIV kan echter ook overgedragen worden via moedermelk. Daarom wordt het moeders aangeraden om de baby alleen flesvoeding te geven.

Bron: opvoeden.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een SOA tijdens de zwangerschap: zo gevaarlijk is het voor baby’s
Sluiten