Merel Schut
Merel Schut Peuter 30 apr 2021

Super schattig al die babyfoto’s online. Maar wat zijn de gevolgen?

Kersverse mama’s smelten dagelijks weg bij de aanblik van dat slapende kleintje in de wieg, met dat heerlijke pakje aan. Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat we dit wegsmelten niet alleen voor onszelf houden, maar met de hele wereld willen delen via social media. Maar voordat je online van alles over je kids deelt, is het goed om dit te weten.

Ouders posten dagelijks

Eerst wat cijfers, daarna vertellen we je waarom we zo graag foto’s delen.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van cybersecurityspecialist McAfee dat 30% van de ouders dagelijks een foto van hun kind op social media accounts plaatst, waarvan 12% zelfs vier of meer keer per dag. Ruim 71 % van de ouders geeft aan te geloven dat online foto’s in de verkeerde handen zouden kunnen vallen. Toch ziet 58% van de ouders er geen probleem in om zonder toestemming van hun kind foto’s te posten.

Al op jonge leeftijd is er een online aanwezigheid. Onderzoek van cybersecurityspecialist AVG  wijst namelijk uit dat 73% van de kinderen uit de vijf Europese grootste landen, online aanwezig is voor tweejarige leeftijd. Dat onderzoek komt uit 2010; kun je nagaan hoe hoog dat percentage inmiddels dus is. 20% van de Europese ouders plaatst al een echo online voor de geboorte van hun kind.

Foto’s delen geeft erkenning

Maar waarom doen we dit? Pamela Rutledge van het Amerikaanse Media Psychology Research Center zegt op het blog Mother dat het ouders waardering en sociale erkenning oplevert om kroost online te delen. Het geeft ouders de verzekering dat ze het goed doen. Met dergelijke foto’s kunnen ze hun identiteit als vader of moeder uitdragen.

Britten noemen het ‘sharenting‘: ouders die informatie en foto’s over hun kinderen delen op social media.

Wat zijn de risico’s?

Hoe schattig al die kinderfoto’s ook zijn, zonder risico’s is het niet. Mensen met kwade bedoelingen kunnen er mee aan de haal gaan. In het ergste geval komen foto’s dus in verkeerde handen terecht.

Ook baby’s en kinderen kunnen namelijk slachtoffer worden van identiteitsfraude. De Amerikaanse bank Barclays zegt na onderzoek dat bezit van de naam, het adres en de geboortedatum, het kind al kwetsbaar maakt voor identiteitsfraude voor financieel gewin. Door het delen van geboorte-aankondigingen en met geo-tagging van foto’s maak je die informatie onbewust gemakkelijk beschikbaar.

Maar foto’s kunnen ook op ander wijze misbruikt worden. Zo was een Britse moeder onlangs geschokt toen ze een foto van haar overleden zoon op internet tegenkwam. De foto van de negenjarige Bailey was misbruikt voor crowdfunding, om geld in te zamelen voor het verzonnen jongetje Declan. Dit kind zou zogenaamd ook kanker hebben en er werd geld ingezameld voor zijn laatste verjaardagsfeestje.

Wil je kind die digitale erfenis wel?

Door die schattige foto’s van je kleintje online te plaatsen, maak je al een digitale erfenis aan voor hem of haar. Eenmaal achttien jaar, is je zoon of dochter misschien niet zo gelukkig met alles wat er over hem of haar te vinden is.

Betrek je kind erbij als je online een foto wilt delen. Met kinderen vanaf een jaar of vijf kun je prima bespreken wat ze ervan vinden dat je foto’s van ze post. Zijn je kinderen wat ouder, dan kun je ze best veto-recht geven op welke foto’s jij van ze deelt.

Tips voor extra mediawijsheid als je toch foto’s deelt:

  • Foto’s waarop je kind (deels) ontkleed is, zijn helaas interessant voor mensen met kwade bedoelingen. Je kind in bad kun je dus beter niet plaatsen op openbare platformen. Je weet nooit waar ze terecht komen.
  • Wees je bewust van wat je deelt. Let er vervolgens ook op welke locaties je deelt. Sommige social media-apps zetten automatisch een locatie bij  een post. Zet deze automatische geo-tagging uit. En vul zelf ook geen locatie in bij plaatsing.
  • Vraag je af of je kind zich later zal schamen om de post. Zou je deze uiting ook in het openbaar doen? Plak grappige momenten liever in een ouderwets fotoboek.
  • Realiseer je dat foto’s online niet meer verdwijnen. Je kan de foto van een social medium afhalen, maar zoekmachines zoals Google vergeten niks.
  • Als ouder heb je een voorbeeldfunctie. Als jij online veel foto’s deelt, zullen je kinderen dit gedrag overnemen. Wat wil jij ze aanleren over wat ‘normaal’ online delen is? Geef dit soort mediawijsheid mee in de opvoeding.
  • Staan er andere kindjes op de foto van je eigen zoon of dochter? Overleg dan altijd met zijn/haar ouders of je de foto online mag delen. Je wilt tenslotte ook niet dat een ander ongevraagd foto’s van je kind post.
  • Elk kiekje dat je maakt van je kind vind je fantastisch. Maar dat geldt niet voor iedereen. Conclusie: kies er soms voor om foto’s alleen beperkt te delen via WhatsApp of e-mail.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Super schattig al die babyfoto’s online. Maar wat zijn de gevolgen?
Sluiten