Marleen Staal
Marleen Staal Carrière 15 oktober 2018

Solliciteren als je zwanger bent: tips en tricks

Ineens zit je thuis. Zonder werk maar wel met een baby in je buik. Je baan verliezen tijdens je zwangerschap is verre van ideaal, maar het kan ook zeker mogelijkheden bieden. Nieuwe kansen en uitdagingen! Hoe je het beste kan solliciteren tijdens je zwangerschap? Wij geven tips.

Misschien wel de beste tip om mee te beginnen: als het inkomen technisch gezien niet nodig is dat je nu een baan zoekt, stel het dan nog even uit. Solliciteren terwijl je zwanger bent kan voor de nodige stress zorgen, die jij nu niet kan gebruiken.

Mocht je niet in deze luxe positie verkeren (of gewoonweg niet stil kan zitten en heel graag wil werken) en de banenmarkt weer moeten afspeuren, ga dan goed voorbereid aan de slag.

Vertellen of zwijgen

Als je nog helemaal aan het begin van je zwangerschap zit, dan ben je allereerst niet verplicht om dit aan je toekomstige baas te vertellen. Maar het is natuurlijk voor beide partijen beter als je dat wel doet op tijd. Dat voorkomt scheve gezichten.

Als je werkgever namelijk pas achter je zwangerschap komt tijdens je proeftijd kan hij – vanwege een breuk in het vertrouwen – deze besluiten niet te verlengen. En daar hoeft hij niet eens een reden voor te geven. Dat zou zonde zijn, dan kun je weer helemaal van voor af aan beginnen met solliciteren.

Wacht rustig af tot je tweede gesprek als je nog niet kan zien dat je zwanger bent. Gebruik het eerste gesprek om te laten zien wat je in huis hebt, overtuig ze. Dan zullen ze dat zeker niet vergeten tijdens het tweede gesprek als je je zwangerschap kenbaar maakt.

Werk & zwangerschap: rechten en plichten

Het sollicitatiegesprek

Het juiste moment voor een sollicitatiegesprek is gokken (hoe je je voelt verschilt van dag tot dag), maar vaak ben je op het hoogtepunt van je zwangerschap tijdens je tweede trimester. De kwaaltjes zijn nog niet op hun ergst (de ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk al afgenomen) en je hebt nog veel meer energie dan wanneer je in je laatste trimester zit.

Tijdens het gesprek kun je er voor kiezen direct over je zwangerschap te vertellen of dit pas te doen in de laatste gesprekken als je het gaat hebben over je salaris en andere voorwaarden. Let wel: hoe later je het vertelt, hoe meer argwaan het bij je toekomstige werkgever kan opwekken. Want, waarom heb je het niet eerder vertelt? Bepaal voor jezelf wat het juiste moment is, maar wees vooral eerlijk. Ook in wat je allemaal denkt (aan) te kunnen.

Tips

Zwanger zijn is niet alles wie jij bent. Je hebt genoeg kwaliteiten die jou tot de perfecte werknemer maken. Focus je daarom in het gesprek vooral op deze kwaliteiten en vergeet niet je ambities uit te spreken. Dan is het aan je toekomstige werkgever om te bepalen of je skills zwaarder wegen dan je zwangerschap. En zeg nou zelf: werken voor een baas die een zwangerschap als risico ziet, dat wil je misschien zelf niet eens.

Maak in het gesprek ook duidelijk dat je hebt gedacht aan de toekomst. Hoe jij en je partner werk en privé gaan verdelen als de kleine er straks is. Door dit inkijkje te gunnen, kun je goed georganiseerd overkomen en is je toekomstige baas misschien wat meer gerustgesteld.

Geef niet op. Afgewezen worden, is al vervelend genoeg, helemaal als je denkt dat je zwangerschap er iets mee te maken heeft, maar blijf doorgaan solliciteren.

Zie je er tegenop om elke dag brieven te schrijven en gesprekken te voeren? Als het kan, bespreek met je partner dat je deze periode even gebruikt om uit te zoeken wat je wilt (eventueel wat lijntjes uit te gooien, te netwerken, contacten warm te houden) en te genieten van je zwangerschap. Zodra de kleine er is kun je er weer tegenaan.

Je kunt ook solliciteren op tijdelijke banen. Vaak hebben werkgevers in zulke situaties snel iemand nodig en zijn ze ook sneller geneigd iemand aan te nemen. Ook als je zwanger bent. Jij kan mooi ervaring op doen, kennismaken met bedrijven en wie weet: sleep je er wel een vaste baan uit!

Heb je niet veel werkcontacten? Nu je misschien toch vaak thuis zit, kun je kijken naar netwerkborrels bij jou in de buurt en je LinkedIn mooi opfrissen. Houd hier je contacten up to date, stuur eens een berichtje en schoon je CV op.

Reageer op artikel:
Solliciteren als je zwanger bent: tips en tricks
Sluiten