Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Sparen & schenken

Rijlessen, een eerst autootje en de studie worden vaak zwaar gesponsord door (o)pa en (o)ma. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met alvast wat opzij te zetten voor later. Open niet zomaar een rekening voor je kind. Kritisch kijken en vergelijken kan flink wat rendement opleveren. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Er bestaan 1001 mogelijkheden voor het openen van een rekening op naam van je (klein)kind. Een groot nadeel van bijna alle kinderspaarrekeningen is dat ze weinig rente opleveren. Ondanks dat je het geld voor langere tijd vast zet. Bij de meeste spaarrekeningen komt het geld immers pas op een bepaalde leeftijd – meestal achttien jaar – vrij. Behalve een leuk cadeautje bij het openen – en soms ook met verjaardagen – zijn de voorwaarden dus niet echt gunstig.

Rendement

Wil je zo veel mogelijk rendement behalen, vergelijk dan eens de ‘gewone’ spaarplannen van de banken. Deze kun je ook op de naam van je (klein)kind afsluiten en bieden vaak een hogere rente als je het geld voor een langere periode vast zet.

Er bestaan ook spaarplannen met een hoger risico, deze zijn bijvoorbeeld gekoppeld aan de aandelenkoersen. Over het algemeen leveren deze meer op, maar de kans bestaat dat je inleg niets oplevert als de koers daalt. Hetzelfde geldt als je het geld voor de (klein)kinderen in een beleggingsfonds stort. Die risico’s zijn te beperken. Bij veel beleggingsplannen kun je – tegen betaling – een verzekering afsluiten. Met zo’n verzekering krijg je bijvoorbeeld aan het eind van de looptijd minimaal de inleg terug.

Handtekening

Wanneer je als grootouders een spaarregeling op naam van je kleinkind wilt openen, heb je altijd de handtekening van de ouders nodig. Zij zijn belastingplichtig tot de achttiende verjaardag van hun kind en moeten daarom toestemming geven. Je kunt natuurlijk ook op je eigen naam een rekening openen voor je kleinkind. Dan heb je geen handtekening nodig en hou je zelf de regie over het geld.

Schenken

Een andere manier om je (klein)kind financieel bij te staan is een schenking. Schenken is wel aan wettelijke regels gebonden. Je mag dus elk jaar een bedrag belastingvrij aan je (klein)kinderen schenken. In 2015 is dit voor (groot)ouders €5.277. Tussen de 18e en 40ste verjaardag van hun kind mogen de ouders eenmalig tot € 52.752 belastingvrij aan hun kind geven. 

Reageer op artikel:
Sparen & schenken
Sluiten