Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Speeltips voor je dreumes

Als je kind zijn eerste verjaardag achter de rug heeft, kun je hem eigenlijk geen baby meer noemen. Logisch ook; hij kan al zo veel meer! Spelen met je kind wordt daardoor ook steeds leuker. Wij geven leerzame speeltips van maand tot maand.

Maand 13           Maand 16          Maand 19          Maand 22
Maand 14           Maand 17          Maand 20          Maand 23
Maand 15           Maand 18          Maand 21          Maand 24

Spelen maand 13
Je kind wordt in deze fase erg nieuwsgierig en ook een tikje kieskeurig. Hij zal ook proberen zijn eerste stapjes te zetten; vanaf nu kan het leren lopen snel gaan. Je baby vindt het nu ook erg leuk om (kleine) spullen op te pakken en te verplaatsen.

Speeltip: Speel samen met je kind verstoppertje! Doe dit natuurlijk wel makkelijk. Staat je kind voor de bank, ga dan bijvoorbeeld achter de bank zitten en zeg “mama zit achter de bank, vind mama!”

Spelen maand 14
Sleutels kwijt of kun je de afstandsbediening niet vinden? Je baby is de dader! Je zult merken dat hij steeds vaker (jouw) spullen verplaatst. Hij ontdekt graag alles om zich heen; daarom klimt hij ook steeds vaker op tafel of de bank.

Speeltip: Ga op de grond zitten met je kind tegenover je. Rol een bal voorzichtig naar hem toe, zodat hij de bal weer naar jou terug kan rollen. Plezier gegarandeerd!

Spelen maand 15
Leren lopen gaat steeds beter, wel ontwikkelt ieder kind zich op zijn eigen tempo. Wees dus niet ongerust als je kind het nog niet kan! In deze fase kan je kind zichzelf ook iets langer vermaken, dus je kan hem met een gerust hart even achterlaten.

Speeltip: Ga samen dansen! Je kind vindt het leuk om te bewegen en vooral om jou na te doen. Hij leert zo ook klanken beter te herkennen, dus dubbele winst!

Tip! Leren lopen is een leuk proces voor je kind, en natuurlijk ook voor jou! Maar hoe kun jij je kind hierbij helpen? Bekijk ons handige stappenplan: leren lopen! »

Spelen maand 16
Je kind wil graag alles ‘zelluf doen’, maar kan dat nog niet helemaal. Dit zorgt soms voor frustratie. Geef hem daarom kleine, haalbare taken om zijn zelfvertrouwen te boosten. Ook heel leuk: vanaf nu gaat je kind heel snel allerlei woordjes leren!

Speeltip: Houd een handpop of knuffel voor zijn gezicht en zeg: “Hoi! Heb jij mijn neus gezien? Waar is jouw neus?” Op die manier leert je kind spelenderwijs zijn lichaam kennen.

Spelen maand 17
Speelgoed sorteren naar kleur en vorm; je baby vindt het prachtig. Hij pikt nu ook snel nieuwe woorden op. Vanaf de 16e en 17e maand gaat het leren praten erg snel; kinderen van deze leeftijd leren tot zo’n negen nieuwe woorden per dag!

Speeltip: Tijd om te vingerverven! Leg grote vellen papier op de grond en verzamel verf. Druk je kind zijn verfhandjes op het papier en maak een kunstwerk. Eén groot feest!

Tip! Je kind leert langzaam maar zeker praten, wat erg leuk is om te zien! Je wilt je kind vast graag helpen om het te leren. Met deze 7 spelletjes stimuleer je het praatproces van je kind »

Spelen maand 18
Rond zijn achttiende maand kan je kind zichzelf herkennen in de spiegel, wat natuurlijk een groot avontuur is. Hij begint op te merken dat hij een eigen persoon is en wil het liefst de hele dag allerlei spullen verplaatsen, klimmen, spelen en klauteren.

Speeltip: Doe samen een vangspelletje. Zeg: “Ik ga je vangen!” en loop of kruip naar hem toe. Als hij het doorheeft, gaat hij ook van je wegkruipen of rennen.

Spelen maand 19
Je kind kan zich steeds langer in zijn eentje vermaken. Je kunt hem met gemak even een halfuurtje achterlaten met een speeltje. Inmiddels is zijn woordenschat ook heel erg vooruitgegaan; je kunt hem vanaf nu leren om hele zinnen te maken. Dit doe je door hem te verbeteren. Als hij zegt: ‘hond dik’, kun jij zeggen ‘ja, de hond is dik’.

Speeltip: De meeste kinderen kunnen nu goed staan en lopen. Om zijn coördinatie te verbeteren, is het leuk om samen te voetballen. Gebruik een lichte bal, zoals een strandbal, en trap er zachtjes tegenaan. Vinden meisjes ook leuk!

Spelen maand 20
Je kind imiteert je graag. Daarom wil hij je schoenen aan, je jas pakken en met je portemonnee spelen. Hij wil je ook graag helpen, bijvoorbeeld in het huishouden. Juich dat vooral toe, dus ga samen stofzuigen of opruimen. Hij blij, jij blij!

Speeltip: Houd een stuk speelgoed van je kind achter je rug en laat hem raden in welke hand het speelgoed zit. Geef hem complimentjes als hij het goed heeft.

Spelen maand 21
Je kind ziet zichzelf steeds meer als een eigen persoon, daarom noemt hij vaker zijn naam of gebruikt hij ‘ik’. Bijvoorbeeld: ‘Tom is moe’. Hij kan ook steeds beter gezichten van anderen herkennen en hij begrijpt dat sommige spullen niet van hem, maar van een ander zijn.

Speeltip: Tijd voor verstoppertje! Zeg: “Ik ga de beer verstoppen! Kun jij hem vinden?” en verstop de beer. Je kind kan dan op speurtocht. Wissel ook van rol, je kind vindt het prachtig.

Spelen maand 22
Je kind test graag zijn grenzen uit. Ben je een liedje aan het zingen, dan roept hij ineens ‘stop!’. Tijd om hem manieren te leren, zoals het zeggen van ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ en het wachten op zijn beurt. Veel kinderen zijn in deze fase ook erg aanhankelijk, dus geniet hiervan!

Speeltip: Speel een robot door met robotbewegingen door de kamer te lopen. Ga voor je kind op je knieën,druk op je neus en steek tegelijkertijd je tong uit. Je kind vindt dat hilarisch, dus laat hem gerust meedoen!

Spelen maand 23
Vanaf deze maand kunnen de meeste kinderen de trap op en aflopen. Je kind leert ook steeds beter met andere kinderen te spelen. Wat hij pas écht een feestje vind is, als jij met hem meedoet! Speel samen met de blokken of de bal en hij leeft helemaal op!

Speeltip: Je kind vindt het mooi om te zien hoe ballen rollen. Rol dus iets over de grond of van een schuin vlak en je zult zien dat je kind het fascinerend vindt.

Spelen maand 24
Je kind kan vanaf nu leren delen. Laat hem bijvoorbeeld met zijn vriendjes kleuren, zodat hij de potloden moet delen. Je kunt het ook spelenderwijs doen, door bijvoorbeeld ‘mijn beurt, jouw beurt’ te spelen; dus om de beurt een spelletje doen.

Speeltip: Gooi wat kussens op de grond en doe alsof de vloer het water is en de kussens het land. Kan je kind al goed klimmen, gebruik dan ook de bank en tafel. Ren in het rond en roep dingen als ‘pas op de haaien!’. Op die manier stimuleer je je kind zijn fantasie. 

Tip! Je kind leert rond deze maanden spelen met anderen en daarom ook samen delen. Wij hebben 7 tips: zo kun jij je kind helpen om te leren delen! »

Reageer op artikel:
Speeltips voor je dreumes
Sluiten