Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Spelen,leren en ontwikkelen

Tijdens hun eerste jaar leren baby's meer dan in welke andere periode in hun leven. Vooral de eerste 1000 dagen in het leven van een baby vormen de basis voor zijn/haar toekomstige leervermogen.

Zo tegen de eerste verjaardag heeft het hersenvolume van de baby zich verdubbeld, als direct gevolg van de triljoenen verbindingen tussen de hersencellen onderling. Daarom is het zo belangrijk om, bij iedere kans die je krijgt, een rijke verscheidenheid aan (zintuiglijke) ervaringen aan te bieden.

Zintuiglijke ontwikkeling                                                                                  

Baby’s leren door elke nieuwe ervaring. Zij gebruiken hierbij al hun zintuigen (oren, ogen, neus, mond en huid). Af vanaf de geboorte hebben baby’s een honger naar kennis. Zij zijn ontzettend slim, nieuwsgierig en leergierig. Net zoals baby’s voeding, zorg, slaap en liefde nodig hebben, willen zij ook in hun behoefte om te leren worden voorzien. Geef baby’s dan ook volop de tijd en ruimte om te leren. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Gedurende dag dienen zich veel natuurlijke leer- en speelmomenten aan. Lees hieronder hoe je spelenderwijs de ontwikkeling van jouw kindje kunt stimuleren. Realiseer je alleen wel dat ieder kind anders is en zich op zijn/haar eigen tempo ontwikkelt. Leer vooral te kijken naar de signalen die jouw kindje afgeeft en reageer hier op.

Zingen

Zingen is een natuurlijke combinatie van klanken en ritme. Liedjes en versjes bieden een krachtige stimulans op het gebied van taalontwikkeling en het is nooit te vroeg om hiermee te beginnen. Al begrijpen baby’s de woorden nog niet, ze zullen zonder twijfel letten op de klanken, bewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Baby’s luisteren steeds opnieuw met veel plezier naar bekende liedjes. Liedjes en versjes met een repetitief karakter zoals ‘Een, twee, drie, vier, hoedje van papier’ helpen baby’s op een leuke manier met het leren van nieuwe woorden. Door klappen en/of bepaalde bewegingen worden ze aangemoedigd om mee te doen en bepaalde acties om de beurt uit te voeren. Naast deze voordelen voor de taalontwikkeling, is samen zingen ook een sociale activiteit. Niet alle ouders vinden het even gemakkelijk veel tegen hun baby te praten, zingen lijkt dan een betere manier om samen te interacteren. Baby’s houden van gezongen teksten en zullen deze door de rijm beter kunnen onthouden dan gesproken teksten.

Muziek

Het is algemeen bekend dat baby’s tot rust komen van bekende wiegeliedjes, en liedjes en klassieke muziek met een langzaam ritme. Ook het geluid van een wasmachine of stofzuiger kan kalmerend werken omdat deze geluiden lijken op de geluiden die ze in de baarmoeder hebben gehoord. Het ritmische geluid van de menselijke hartslag heeft echter het grootste kalmerende effect op baby’s. Vanaf ongeveer zeven maanden zullen de meeste baby’s ritmisch bewegen op muziek waaruit duidelijk gevoel voor ritme en zich herhalende bewegingen zijn op te maken. Aan het einde van het eerste jaar beginnen ze vaak met het klappen van de handjes en het stampen van de voetjes in een tempo en op een manier die overeenkomt met het ritme van de muziek en de stemming die uit het liedje spreekt.

Muzikale ervaringen hebben een enorme invloed op alles wat met het leerproces en de ontwikkeling te maken heeft. Liedjes en actieve versjes ontwikkelen de taalvaardigheden en helpen kinderen met het maken van vriendjes en met het vermogen om te socialiseren. Het bespelen van een instrument moedigt kinderen aan om hun emoties te laten zien, frustraties en spanning te uiten en te experimenteren met klankpatronen.

Spelen

Samen spelen is een geweldige manier om de ontwikkeling van baby’s te stimuleren. Niet alleen is spelen een manier van interactie, samen beleven baby en ouder plezier, maar ook is het een belangrijke bron van ontwikkeling. Met spel kan de motorische ontwikkeling van baby’s ondersteund worden. Zo kunnen ouders samen met hun baby op een mat gaan liggen en een strand/gymbal over de grond rollen. Baby’s zullen de bal met hun ogen volgen (goed voor de ontwikkeling van de oogspieren) en tegelijkertijd oefenen zij met het liggen op het buikje (goed voor het versterken van nek, rug en buikspieren, noodzakelijk om later te gaan kruipen. Ook kiekeboe spelletjes zijn naast leuk ook erg leerzaam voor baby’s. Zo leren zij dat objecten/personen die verdwijnen ook weer terugkomen. Een belangrijke fase in de ontwikkelingspsychologie die geoefend kan worden. Het blazen van bellen is een ander voorbeeld van een simpel maar effectief en bovenal leuk voorbeeld van spel dat ouders samen met hun baby kunnen doen. Baby’s genieten van de gekleurde, zwevende bellen. Doordat de bellen langzaam bewegen, zullen zij deze goed kunnen volgen.

Reageer op artikel:
Spelen,leren en ontwikkelen
Sluiten