Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 jun 2018

Spelen & leren in je buik

Je baby is al lid van het gezin lang voordat hij geboren wordt. Je buik lijkt misschien wel een hermetisch afgesloten kluis, toch krijgt je kindje veel mee van wat er buiten gebeurt. Vrijwel alle zintuigen worden in de baarmoeder al gebruikt. Eerst ontstaat het gevoel, daarna smaak, gehoor en uiteindelijk het zicht. Zo kan je kindje zich stapje voor stapje voorbereiden op een leven in de buitenwereld.

De tastzin is het eerste zintuig dat zich ontwikkelt. Het mondje van je baby is al vanaf de achtste week na de bevruchting gevoelig. Dat breidt zich langzaam uit naar andere zones. Zoals in de twaalfde week de handjes en voetjes en later de buik en billen.

Knuffelen

Rond de helft van je zwangerschap reageert je baby's hele huidje op prikkels. Je kindje gaat dan op zijn duim zuigen en de 'wereld' om zich heen verkennen. Als je in verwachting bent van een tweeling wordt er soms in de baarmoeder al geknuffeld! De baby begint na twintig weken ook te reageren op jouw aanrakingen van buitenaf.

Tip! Plaats je handen aan de zijkant van je buik, onder je taille. Til je buik een beetje op en wieg hem zachtjes heen en weer. Druk nu een beetje aan één kant van de buik, terwijl je met de andere hand je baby 'vraagt' daar heen te ‘zwemmen’. Herhaal dit naar de andere kant en wieg tussen de verschillende kanten je baby een beetje op en neer. Als je het goed doet, merk je dat je buik helemaal ontspant.

Zoetigheid

Proeven kan je baby al heel vroeg. Zijn smaakpapillen verschijnen in de zevende week en functioneren vanaf veertien weken. Hij heeft dan al een duidelijke voorkeur voor zoetigheid. Als er bij diverse onderzoeken een zoete smaak werd toegevoegd aan het vruchtwater, bleken baby’s er meer van te drinken. De baby’s gingen ook langzamer drinken, zodat ze er langer van konden genieten.

Tip! Volgens onderzoekers van Amerikaanse Monell Chemical Senses Center kun je je baby al in de baarmoeder gezond leren eten. Ze gaven groep zwangere vrouwen regelmatig wortelsap. Wat bleek; hun kinderen waren na de geboorte gek op worteltjes! Of dit ook voor spruitjes geldt, is nog maar de vraag. Maar het kan zeker geen kwaad om je kindje al tijdens je zwangerschap aan verschillende smaken te laten wennen!

Knoflookgeur

Smaak en geur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Over of een baby in de baarmoeder kan ruiken, zijn de meningen verdeeld. Hoe kun je immers ruiken onder water? Volgens het Monell Chemical Senses Center kunnen ongeboren baby’s dat wel degelijk. Heeft hun moeder tijdens de zwangerschap veel knoflook gegeten, dan reageert het kind na de geboorte sterker op die geur dan andere baby’s. Dat zou echter ook door de smaak van het vruchtwater kunnen komen. Het staat in ieder geval vast dat baby’s dírect na de geboorte de geur van hun eigen moeder uit tientallen andere vrouwen kunnen herkennen.

Mama’s stem

In week zestien begint je ongeboren baby’tje beetje bij beetje dingen te horen. In eerste instantie alleen de inwendige geluiden van mama, zoals haar hartslag, spijsvertering en de bloedtoevoer naar de baarmoeder en placenta. Rond week 22 beginnen zijn oortjes hun uiteindelijke vorm aan te nemen. In de baarmoeder is de stem van mama veel beter te horen dan ieder andere geluid van buitenaf. Maar ook de stem van papa en bijvoorbeeld muziek zijn goed te horen.

Tip! Begin al voor de geboorte tegen je kindje te praten of voor hem te zingen. Niet zo'n beste zangstem? Al in je buik schijnen baby's klassieke muziek te kunnen waarderen.

Zien

Met zijn oogjes nog gesloten kan je kindje vanaf zestien weken al licht van buiten de baarmoeder waarnemen. Als je een zaklamp op je blote buik zou laten schijnen, zou de baby dit zeker merken. Wees voorzichtig met uitproberen. Op echografieën is te zien dat baby’s opschrikken of hun hoofd ‘boos’ wegdraaien wanneer een fel licht op de buik van hun moeder wordt gericht. Vanaf week 29 doet je kindje af en toe zijn ogen open. Veel is er niet te zien. In de baarmoeder is het vooral erg donker. Wanneer je je voor een lamp uitkleedt of met je blote buik in de zon zit, zal je kindje een roze schemering zien. Vooral als de buikwand, naarmate de zwangerschap vordert, steeds dunner wordt.

Reageer op artikel:
Spelen & leren in je buik
Sluiten