Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Spelen & ontwikkeling: 0 tot 2 jaar

In hun eerste twee levensjaren moeten kinderen ontzettend veel leren. Probeer maar eens dokter te worden in twee jaar tijd. Dat klinkt als een onmogelijke opgave, maar dat is niets vergeleken bij wat jouw kind allemaal moet leren.

Baby's en peuters realiseren zich echter niet dat ze voor zo’n enorme uitdaging staan. Ze leren in feite op de meest natuurlijke, leuke manier die er bestaat: door te spelen. Vanaf het moment dat ze zes maanden oud zijn beginnen kinderen hun speelgoed te onderzoeken. Ze proberen uit of de grijze kleur van het pluche konijn hetzelfde smaakt als de blauwe kleur van de deken. Of hoe het konijn aanvoelt in vergelijking met het houten blok.

Ruimte verkennen

Als kinderen beweeglijker worden, beginnen ze de ruimte om zich heen te verkennen. Ze gooien spullen van tafel en stoppen dingen onder een deken. Dat zijn spelletjes die kinderen spelen om de concepten boven en beneden, in en uit en ver en dichtbij te leren begrijpen. Zodra kinderen in staat zijn zelf rechtop te zitten, gaan de experimenten verder. Blokken opstapelen is de eerste kennismaking met natuurkundige wetten.Bouwen is een van de manieren waarop kinderen zich op vele niveaus ontwikkelen. Zo oefenen ze niet alleen hun motoriek, maar ontwikkelen ze ook hun gevoel voor logica en hun probleemoplossend vermogen.

Vanaf 18 maanden meer interesses

Als ze rond de 18 maanden zijn, beginnen kinderen de wereld als een groter geheel te zien. Ze beginnen zich te interesseren voor dieren, auto’s, huishoudelijke apparaten en alle andere dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Met speelgoedbeesten spelen wordt een oefening om dingen te categoriseren, bijvoorbeeld grote tegenover kleine dieren. Een ander leuk spel op die leeftijd is 'doen alsof' en rollenspel. Door verschillende situaties na te spelen, oefenen kinderen hun sociale en communicatieve vaardigheden.

Hoewel het leven van een peuter dus één groot spel lijkt, is het in feite behoorlijk serieus. Een klein kind dat speelt is een kind dat de wereld probeert te begrijpen. Als peuter beginnen kinderen meer gevorderde ‘ruimtespellen’ te spelen. Ze zullen in de wasmand klimmen of in een speelgoedauto proberen te zitten. Dat doen ze om hun gevoel voor verhoudingen te ontwikkelen: ‘hoe groot ben ik’ en ‘pas ik hierin’.

Bron: Spelenderwijs leren van LEGO DUPLO 

Reageer op artikel:
Spelen & ontwikkeling: 0 tot 2 jaar
Sluiten