Redactie
Redactie Peuter 6 juni 2018

Spelen & ontwikkeling: 3 tot 4 jaar

De leeftijd van drie, vier jaar oud wordt ook wel gezien als de ‘speelleeftijd’. Dit is de leeftijd waarop kinderen iedere trap die ze tegenkomen zullen beklimmen, binnen een seconde nieuwe vriendjes maken en zich verkleden als hun favoriete tekenfilmheld.

Deze activiteiten draaien niet alleen om het plezier, ze helpen kinderen ook hun inbeeldingsvermogen, fysieke bewustzijn, sociale en communicatieve vaardigheden en zelfbewustzijn te ontwikkelen.

Springen

Kinderen van drie en vier jaar oud springen liever dan dat ze lopen. Ze verkennen hun pas ontdekte mobiliteit door middel van lichamelijke activiteiten. Ze springen, klimmen en rennen om hun fysieke grenzen te ontdekken en hun eigen lichaam te leren beheersen.

Nieuwe vriendjes

Kinderen van drie en vier jaar oud maken snel nieuwe vriendjes. Ze lopen gewoon op een ander kind af en beginnen te spelen. Zo oefenen ze hun vaardigheden om met andere kinderen te communiceren en om te gaan. Het is dus helemaal niet gek als ze iedere keer dat ze naar de speeltuin gaan weer een andere beste vriend hebben.

Verhalen

Alle kinderen vinden het leuk om een verhaal te horen. Maar op deze leeftijd lijkt het of kinderen een onstilbare honger hebben naar verhalen. Ze zullen ook actief deelnemen aan het verhaal dat u vertelt. Zo niet tijdens het voorlezen, dan wel later tijdens het spelen. Gebeurtenissen naspelen en navertellen is een manier waarop uw kind zijn inbeeldingsvermogen en communicatieve vaardigheden oefent.

Vadertje en moedertje spelen

Drie- en vierjarigen zijn heel goed in rollenspellen. En het is niet ongebruikelijk dat ze elkaar commanderen tijdens dit rollenspel of hun teddybeer manieren proberen bij te brengen. Rollenspellen leren kinderen om onderscheid te maken tussen hun eigen gevoelens en daden en die van andere mensen. Met andere woorden, het helpt hen hun eigen identiteit te vormen.

Over het algemeen zijn kinderen van drie en vier jaar oud gelukkig en hebben ze geen zorgen. Maar tegelijkertijd is het een belangrijke leeftijd waarop uw kind zich bewust wordt van zichzelf en andere mensen.

Bron: Spelenderwijs leren van LEGO DUPLO.

Reageer op artikel:
Spelen & ontwikkeling: 3 tot 4 jaar
Sluiten