Marleen Staal
Marleen Staal De bevalling 6 feb 2019

Moeders met spoedkeizersnede hebben grotere kans op een postnatale depressie

Elke bevalling verloopt anders en hoe goed je je ook voorbereid, op het moment dat de weeën beginnen kan alles anders lopen dan je had verwacht. Een spoedkeizersnede komt dan ook vaker voor dan je denkt. En dat kan later gevolgen hebben voor de moeder.

Het gebeurt zelden dat een geboorteplan tot op detail ook in het echt kan worden uitgevoerd. Wil je een badbevalling, dan kan het bad ineens lekken en wil je thuis bevallen, moet je misschien uiteindelijk toch naar het ziekenhuis. Het is daarom niet alleen goed om een plan B te hebben, maar ook om mentaal voorbereid te zijn op plotselinge veranderingen.

Spoedkeizersnede

Zo kan het gebeuren dat er door de artsen ineens wordt besloten om een spoedkeizersnede te doen als de bevalling niet soepeltjes verloopt. Wanneer het risico op complicaties groter wordt, is dit vaak de enige oplossing om jouw kindje veilig ter wereld te brengen. Hoewel het natuurlijk goed is dat verpleegkundigen en artsen je goed in de gaten houden en op tijd deze beslissing maken, is dit niet zonder risico.

Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat moeders die een spoedkeizersnede moeten ondergaan een groter risico hebben op het ontwikkelen van een postnatale depressie. Dat komt vooral door de psychische klap die moeders ervaren vanwege de snelheid waarmee deze ingreep gepaard gaat. Het heet niet voor niets een spoedkeizersnede en dat betekent dat er haast bij geboden is, omdat moeder en kind gevaar lopen.

Niet in geboorteplan

Dat zijn behoorlijke angstige momenten die je als moeder moet meemaken. Een spoedkeizersnede wordt lang niet altijd in het geboorteplan meegenomen als mogelijke gebeurtenis, waardoor dit vaak onverwacht komt. De verwachting die moeders hebben dat de geboorte van hun kind vredig en rustig verloopt wordt op het moment zelf dan ook ineens weggeslagen.

Een geboorteplan schrijven lijkt moeilijk, maar is het niet. Deze expert geeft een paar handige tips.

De University of York in het Verenigd Koninkrijk deed onderzoek naar 5.000 vrouwen die voor het eerst moeder werden en een spoedkeizersnede moesten ondergaan. Deze moeders hadden maar liefst 15% meer kans op het onwikkellen van een postnatale depressie. In eerste instantie wilden de onderzoekers de effecten van het herstellen van een spoedkeizersnede en een gewone keizersnede met elkaar vergelijken. Daarbij keken ze dus specifiek naar vrouwen die voor het eerst moeder werden en zich in een dergelijke noodsituatie bevonden.

Traumatisch

Dit hele proces kan dus behoorlijk traumatisch zijn, zeker voor deze groep moeders. Zowel de angst op het moment zelf als het herstellen kan enorm moeilijk zijn. Uit het onderzoek blijkt dat ongeplande keizersnedes een negatievere psychologische impact hebben dan ‘gewone’, doordat ze mentaal enorm uitputtend zijn omdat moeders de controle verliezen en er niet aan hun verwachtingen wordt voldaan.

De onderzoekers concluderen hieruit dat dit de reden is waarom deze groep vrouwen vaker te maken krijgen met een postnatale depressie. Reden genoeg voor dokters om hier goed rekening mee te houden met de nazorg. De onderzoekers benadrukken dat deze studie belangrijk is als bewijs dat nieuwe moeders meer steun en support nodig hebben na de ervaring met een spoedkeizersnede.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mothering

Reageer op artikel:
Moeders met spoedkeizersnede hebben grotere kans op een postnatale depressie
Sluiten