Redactie
Redactie Sport en beweging 12 jul 2018

Sporten tijdens je zwangerschap: is dat veilig?

Al vanaf het moment dat je zwanger bent, wil je het beste voor je kleine. Je hebt dan ook al de hele zwangerschaps-encylopedie afgewerkt om te checken of iets wel of juist niet oké is om te doen met een hummeltje in je buik. Zo ook sporten. Wanneer je graag gezond en fit wilt blijven, is dit vaak een ding. Want, is het veilig om te sporten wanneer je zwanger bent?

Je lichaam is een kind aan het baren, waarvan jij natuurlijk wilt dat het gezond is én blijft. De Amerikaanse Laura Riley, zwangerschapsexpert en woordvoerder van de American College of Obstetricians and Gynecologists, geeft antwoord op deze hamvraag.

Er zijn veel misverstanden over sporten en zwangerschap de wereld ingeslingerd, dus het is niet gek dat je als moeder álles zeker wil weten. Mag het nou wel of juist niet?

Geen kwaad

Volgens Riley kan sporten tijdens je zwangerschap absoluut geen kwaad: “Je moet lichamelijk actief zijn of blijven tijdens je zwangerschap. Dit heeft namelijk veel voordelen die samenhangen met een fijne zwangerschap én geboorte. Het is een win-winsituatie voor moeder én baby.”

Dit gaat natuurlijk wel gepaard met een disclaimer: het is vooral gezond om te sporten als je dit al vóór je zwangerschap deed.

Dat wil niet zeggen dat het ongezond of slecht is wanneer je pas begint met sporten zodra je zwanger bent. Het is vooral belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Dit kan namelijk bij iedereen verschillend uitpakken. Het is bijvoorbeeld slim om te stoppen als je (erg) vermoeid aan het worden bent, dat is duidelijk. Maar ook wanneer je ergens pijn voelt moet je direct stoppen met je oefening.

Zorg dat je genoeg eet voor een workout én genoeg water drinkt om uitdroging tegen te gaan.

Natuurlijk moet je nog wel rekening houden met de sport die je beoefend. Duiken en paardrijden is vanzelfsprekend niet iets waar je aan moet beginnen wanneer je in blijde verwachting bent. Het risico om je te bezeren ligt hier bijvoorbeeld wat hoger dan bijvoorbeeld simpele oefeningen in de sportschool. Naast deze sporten, is er vrij weinig wat zwangere vrouwen niét mogen doen.

Enfin, sporten kan dus als je zwanger bent. Daarbij is het belangrijkste dat jij en de baby gezond zijn en blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sporten tijdens je zwangerschap: is dat veilig?
Sluiten