Redactie
Redactie Sport en beweging 6 jun 2018

Sport & zwanger: wat mag en wat niet?

Sporten is gezond, ook tijdens je zwangerschap. Je houdt je gewicht onder controle, je conditie gaat vooruit en daardoor heb je een beter uithoudingsvermogen. Dat uithoudingsvermogen kun je weer goed gebruiken bij de bevalling. Maar tot wanneer kun je veilig sporten? Wij zetten verschillende sporten en het advies op een rij.

Aerobics

Dat mag! Maar dat moeten wel low impact trainingen zijn. Springen en joggen moet je na 4 maanden zwangerschap voorkomen. De arm- en beenbeweging mogen niet uitbundig zijn, de helft van de maximale bewegingsuitslag is voor de zwangere vrouw meer dan voldoende. Dit geldt ook voor de rek- en strekoefeningen. Oefeningen met rubber banden of gewichten worden afgeraden. Sommige sportscholen hebben ook speciale zwangerschap-aerobicslessen.

Aquarobics

Gewoon doorgaan! Je kunt er zelfs mee starten, in de zwangerschap. Zeer goede oefeningen voor hart en bloedsomloop zonder dat het bewegingsapparaat erg belast wordt.

Badminton

Gewoon doorgaan tijdens de zwangerschap. Wel iets rustiger aan doen!

Basketbal

Toegestaan, maar wel met enige voorzichtigheid! Pas op voor stoten in de buik en kijk uit dat je niet valt. Vooral bij de gevorderde zwangerschap voorzichtig zijn en niet te hard confrontaties aangaan.

Pas op! Krijg je last van kortademigheid, duizeligheid, spierzwakte, flinke rugpijn, hoofdpijn en braken, harde buiken, vaginaal bloedverlies en pijn ter hoogte van de schaamstreek? Stop dan meteen met sporten en raadpleeg je verloskundige.

Bergbeklimmen

Vroeg in de zwangerschap geen enkel probleem, mits niet boven de 2500 meter. Als de buik dikker begint te worden, wordt deze sport afgeraden. Het risico van fors stoten van de buik tegen de bergwand wordt dan te groot. Verblijf liever niet langer dan een dag op een hoogte van meer dan 2500 meter. De lucht is daar zo ijl dat er een zuurstofgebrek kan optreden, wat gevaarlijk kan zijn voor je baby.

Duiken

Duiken is NIET toegestaan tijdens de zwangerschap. Uit onderzoeken tot nu toe gedaan mag worden verondersteld dat duiken grote risico's met zich meebrengt voor de foetus. Uit Engelse studies is gebleken dat de kans op afwijkingen bij de baby 15 keer hoger is als de moeder duikt in de zwangerschap.

Joggen

Je kunt doorgaan met joggen tot ongeveer 4 maanden zwangerschap. Niet overdrijven, en voor vrouwen die ondergewicht hebben en weinig aankomen is het beter om te stoppen. Ook een marathon is teveel voor je lichaam.

Krachttraining

Geen hoge gewichten gebruiken. Met buikspieren stoppen bij 6 maanden en na 7 maanden helemaal stoppen.

Paardrijden

Het is belangrijk of de zwangere vrouw een beginnend of gevorderd amazone is. En daarnaast zijn ook het karakter en de eigenschappen van het paard dat bereden wordt van belang. Het is dus alleen toegestaan als je goed kan rijden en op een rustig goed te controleren paard rijdt.

Tip: Sportte jij al regelmatig voordat je zwanger werd? Dan kun je in het eerste trimester in principe je gewone trainingsschema aanhouden. Overleg altijd met je verloskundige.

Skiën

Alleen voor geoefende skiërs en op niet te steile hellingen. Vooral bij een gevorderde zwangerschap wordt het risico groter bij vallen op de buik. Dus in het begin van de zwangerschap nog geen probleem, maar bij een dikker wordende buik toch erg voorzichtig zijn en wellicht beperken tot kleine heuveltjes.

Squash

Gewoon doorgaan, echter niet te fanatiek. Vooral opletten bij sprints, draaibewegingen en plotseling stoppen. Je bewegingsapparaat verandert als je zwanger bent en squash kan erg belastend zijn, vooral als je fanatiek bent. Let dus op en doe rustiger aan.

Tennis

Gewoon doorgaan, echter niet te fanatiek. Vooral opletten bij sprints, draaibewegingen en plotseling stoppen. Je bewegingsapparaat verandert als je zwanger bent en tennis kan erg belastend zijn, vooral als je fanatiek bent. Let dus op en doe rustiger aan.

Volleybal

Toegestaan, maar wel met voorzichtigheid! Let op vallen en op hard lichaamscontact vooral bij de verder gevorderde zwangerschap.

Zwemmen

Zwemmen is een zeer goede beweging voor je gewrichten zonder dat er een extra belasting van de gewrichten optreedt. Lekker doen dus. Veel zwembaden organiseren ook speciale zwangerschapszwemlessen. Het verbetert het uithoudingsvermogen. Je kunt er al vroeg in de zwangerschap mee beginnen en je kunt het tot het eind blijven doen. Het zwemmen maakt je spieren sterk en soepel en je voelt je er fitter door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sport & zwanger: wat mag en wat niet?
Sluiten