Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

Stappenplan: aandacht vragen

Je peuter zou het liefst de hele dag jouw aandacht krijgen. Helaas heb je hier lang niet altijd tijd voor. Hoe maak je je kind duidelijk dat je niet elk moment van de dag tijd voor hem hebt? Lees hier ons stappenplan met tips tegen aandacht vragen en bekijk onze voorbeeldsituaties.

1) Maak regels en geef voorbeelden

Bedenk samen met je partner duidelijke en gemakkelijke regels voor je kind tegen het aandacht vragen. Wanneer mag hij wel en geen aandacht vragen, en wat gebeurt er als hij het toch doet? Het is erg belangrijk dat jij en je partner op één lijn zitten. Bespreek de regels met je kind en geef ook voorbeelden. Bijvoorbeeld: ‘Je mag mama niet zomaar onderbreken als zij aan de telefoon is.’

2) Hanteer een beloningssysteem

Maak samen met je kind een lijst met alle dagen van de week, en hang hem op een opvallende plek in huis. Zoals op de koelkast of het prikbord. Spreek met je kind af dat hij elke dag een sticker mag plakken als hij zich die dag aan de regels heeft gehouden. En dat hij aan het eind van de week een extra beloning krijgt als hij bijvoorbeeld vier stickers heeft behaald. Bekijk hier hoe het beloningssysteem werkt »

3) Bied je kind structuur

Structuur is erg belangrijk voor je kind. Door structuur is het voor je kind duidelijk wat er die dag gaat gebeuren en wanneer wat gebeurt. Zo weet je kind van te voren wanneer hij aandacht krijgt en zal hij tussendoor minder om aandacht vragen. Plan dus vaste momenten waarop je je kind aandacht geeft. Ga bijvoorbeeld samen een spelletje spelen nadat je kind een tijd zelfstandig heeft gespeeld.

Voorbeeldsituaties 

Als je aan het bellen bent

Gaat de telefoon? Herinner je kind eraan dat je even niet gestoord mag worden als je aan het bellen bent. Geef hem een tip wat hij kan doen in de tussentijd en beloof hem een beloning als hij zich aan de regel houdt. Zoals een boekje lezen. Probeer niet langer dan vijftien minuten te bellen en prijs je kind in de tussentijd dat hij je niet stoort. Lees ook '10 tips: Zo leer je je kind zichzelf vermaken' »

In de supermarkt

Als mama ken je vast wel het probleem dat je even snel een boodschap moet doen en je kind in de winkel alleen maar aan je been trekt en constant ‘mama’ roept. Voorkom dit probleem en bereid je kind voor op het winkelen. Maak duidelijke afspraken en herhaal deze afspraken tijdens het winkelen. Vraagt je kind om aandacht? Bevestig wat je kind zegt en vraag zijn aandacht op een andere manier. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ja, dat vind jij erg lekker. Maar ik heb je hulp even nodig om de boter de vinden.’ Door te benoemen wat je kind zegt, voelt hij zich gehoord. Maar stel geen vragen. Met vragen maak je ruimte voor onderhandeling. 

Reageer op artikel:
Stappenplan: aandacht vragen
Sluiten