Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Stappenplan: de eerste hapjes

Als je baby zes maanden is, kun je beginnen met de eerste hapjes. Je merkt aan verschillende signalen dat hij er klaar voor is. Zo heeft hij interesse in jouw eten of zuigt hij op zijn vuist. Maar hoe pak je die eerste hapjes aan? Bekijk ons handige stappenplan.

Stap 1: start met rijstebloem

Om je kind te laten wennen aan vaste voeding, is het een goede eerste stap om rijstebloem toe te voegen aan het laatste flesje. Je kind gaat dan met een goed gevulde buik slapen. Is je baby eenmaal gewend aan rijstebloem? Start dan met groente- of fruithapjes. Kies voor natuurlijke ingrediënten en simpele smaken, zoals peer, banaan en worteltjes. Zorg daarbij wel voor voldoende variatie. Zo leert je kind niet alleen hoe hij moet eten, maar ook dat er allerlei verschillende smaken bestaan.

Stap 2: bouw langzaam op

Je baby laten wennen aan vaste voeding, doe je rustig aan met een paar theelepeltjes per dag. De overgang van melk naar vaste voeding gaat namelijk met kleine stappen. Zo moet je kind ook echt even wennen aan het eten van een lepel. Hij zal ook eerst van de lepel zuigen in plaats van happen. Aan het begin zal je kind misschien een vies gezicht trekken en het eerste hapje meteen weer uitspugen. Schrik niet, dit is heel normaal en hoort bij het proces. Als je het rustig blijft proberen, zal hij er vanzelf meer van gaan genieten.

Stap 3: variëren met andere smaken

Als je baby gewend is aan pure groente- en fruitsmaken, dan kun je gemengde smaken proberen. Vanaf 6 maanden mag je kind ook vis, vlees, kip, ei en granen als tarwe. Het wordt dan al een echte maaltijd.

Stap 4: melk blijft belangrijk

Je baby went met kleine hapjes aan vaste voeding. Ondertussen blijft (moeder)melk ook een belangrijke bron van voedingsstoffen. Blijf je kind dan ook nog melk geven, met het consultatiebureau kun je overleggen hoeveel melk je kind nog nodig heeft naast de eerste hapjes. Pas als je kind grotere hoeveelheden en gevarieerd vast voedsel kan eten, vervangt een maaltijd de fles- of borstvoeding.

Tip! Advies over de eerste hapjes Denk je dat je kind toe is aan zijn eerste hapjes of twijfel je? Of heb je andere vragen over de eerste hapjes? Neem dan eens contact op met de Nutricia Kindervoeding Service, ze zitten voor je klaar met advies. Je kunt hen gratis bellen op telefoonnummer 0800 – 022 26 26. Liever mailen of chatten? Dat kan via nutriciavoorjou.nl »

Reageer op artikel:
Stappenplan: de eerste hapjes
Sluiten