Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Stappenplan: dealen met driftbuien

Driftbuien en agressie horen bij een fase in je peuters ontwikkeling, maar even schrikken is het wel als je lieve kind ineens verandert in een gillend, stampend ‘monster’. Hoe voorkom je dat jij ook mee gaat gillen? Wij leggen het je in vijf stappen uit!

Stap 1) Reageer snel

Laat je kind het meteen weten als hij iets fout doet door hem weg te halen uit die situatie. Zo leert hij meteen dat slecht, boos gedrag ertoe leidt dat hij niet door mag gaan met waar hij mee bezig was. Deze time-out hoeft niet lang te duren, zo’n 3 a 4 minuten is voor een peuter genoeg. Belangrijk is om kalm te blijven, hoe boos je ook bent, anders geef je het verkeerde voorbeeld.

Stap 2) Blijf consequent

Het is niet makkelijk, maar reageer zoveel mogelijk hetzelfde als je kind agressief gedrag vertoont. Blijf duidelijk en zeg bijvoorbeeld: “Je hebt Anne weer geslagen en dat betekent dat je nog een time-out krijgt.” Zodra je kind het patroon doorkrijgt, zal hij snappen dat hij weg wordt gehaald van de gezelligheid. Dit begrip van actie en gevolg is de eerste stap die je peuter zal zetten op het gebied van zelfbeheersing

Stap 3) Praat met je kind

Het bespreken van de woedeaanval is heel belangrijk. Doe dit nadat je kind is gekalmeerd, maar voor hij het vergeet – ideaal gezien is dit een half uur tot uur later. Vraag dan waarom hij zo boos werd en leg uit dat boos worden heel normaal is, maar dat je niet je woede mag uiten door schoppen, slaan of bijten. Leg andere oplossingen voor, zoals tegen een bal aanschoppen, een volwassene vinden om te helpen of simpelweg te zeggen dat je het niet leuk vindt wat de ander doet.

Wist je dat..
Teveel tv kijken je peuter agressief kan maken? Let dus goed op hoe lang en naar welke programma's je kind kijkt. Lees hier hoeveel uur tv kijken verantwoord is.

Stap 4) Leg de verantwoordelijkheid bij je kind

Als er iets is stuk gegaan tijdens een driftbui, klinkt het misschien hard om je peuter daar verantwoordelijk voor te stellen. Maar juist hierdoor leert hij dat zijn acties gevolgen hebben en dat hij daar de dupe van is. Laat hem dus altijd helpen met opruimen of iets repareren. Presenteer dit niet als straf, maar als een logisch gevolg van zijn actie. Iets wat iedereen doet als hij iets kapot maakt of verkeerd doet. Leg je kind uit dat het belangrijk is om sorry te zeggen en laat hem dit ook zelf doen. Misschien klinken die excuses in het begin niet gemeend, maar uiteindelijk zal het besef vanzelf komen.

Stap 5) Beloon goed gedrag

Focus je niet alleen maar op slecht gedrag. Beloon goed gedrag en geef complimentjes. Laat merken dat je trots bent en zeg bijvoorbeeld: “Wat lief dat het meisje ook met jouw speelgoed mocht spelen.” Reageert je kind heel goed op complimenten? Probeer dan eens het beloningssysteem. Hierbij krijgt je kind een sticker voor goed gedrag en kun je slecht gedrag afleren.

Reageer op artikel:
Stappenplan: dealen met driftbuien
Sluiten