Redactie
Redactie Dreumes 7 jun 2018

Stappenplan: lekker eten

Het moment is daar, je kind gaat lekker mee-eten. Tenminste dat hoop je. Maar wat als je kind nu niets wil eten of gewoon niets lekker vindt? Is het dan eten wat de pot schaft of zonder eten naar bed? Ruziemaken of smeer je een boterham? Wat werkt?

Als eerste is het belangrijk dat je je kind tijd gunt. Hij moet zijn smaak nog ontwikkelen. Ook moet hij wennen aan het kauwen op voedsel en de verschillende texturen. Schiet daarom ook niet meteen in de stress als hij niet meteen lekker mee-eet. Het gaat stapje voor stapje. Natuurlijk kun je hem wel stimuleren.

1) Lekker proeven

Laat je kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Geef hem een klein beetje van het nieuwe eten samen met dingen die hij al lust. Laat hem zo langzaam wennen aan het andere eten, zonder hem meteen het gevoel te geven dat het dit eten of anders niets is. Vaak zijn peuters bang voor het onbekende en dat geldt ook voor eten.

2) Complimenten maken

Als je kind dapper het nieuwe eten proeft, geef hem dan een complimentje. Vindt hij het niet lekker? Laat het dan even zo, maar probeer het een paar weken later opnieuw. Ga niet forceren. Later lusten mensen vaak juist eten niet dat ze vroeger moesten eten.

3) Laten meedenken

Betrek je kind al vroeg bij het eten. Laat hem bijvoorbeeld het toetje uitkiezen. Vertel ook over het eten dat je gaat maken. Waar komt het vandaan? Helpen met koken en de tafeldekken is natuurlijk helemaal geweldig.

4) Samen eten

Kinderen doen alles na wat ze zien, dus geef zelf het goede voorbeeld. Als ze zien dat jij lekker smakelijk eet, nemen ze dat misschien van je over.

5) Kleine porties

Schep niet te veel op het bord van je kind. Als hij die grote berg eten ziet, raakt hij misschien wel moedeloos. Houd het daarom leuk. Een extra portie kan hij natuurlijk altijd krijgen.

6) Neem de tijd

Ga niet haasten tijdens het eten, maar neem de tijd. Het is een tijd om te ontspannen en gezellig bij elkaar te zijn. Zo leer je een kind ook dat eten prettig is en niet iets dat moet gebeuren. 

7) Zorg voor regelmaat

Als je kind niet op gezette tijden eet, krijgen ze de nodige energie niet op tijd. Dan worden ze huilerig en hangerig en hebben ze al helemaal geen zin om stil op een stoel naar een bord eten te staren. Ze leggen zelf de link nog niet met eten en jezelf beter voelen.

Geen paniek

Heeft je kind toch helemaal geen zin in eten? Raak dan vooral niet in paniek. Zolang je kind gezond is, is er niets aan de hand. Soms lijkt het wel of peuters van alleen lucht en licht leven. Natuurlijk moet je het wel een beetje in de gaten houden. Af en toe wat voeding binnen krijgen is niet verkeerd.

Reageer op artikel:
Stappenplan: lekker eten
Sluiten