Stappenplan: zo gaat je peuter zonder problemen naar het grote bed

Het is een hele mijlpaal, je peuter die overstapt naar het grote bed! Wanneer is het de juiste periode om dit te doen? En hoe maak je zijn nieuwe bed zo aantrekkelijk mogelijk voor je kind? Wij leggen het uit.

Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen overstappen naar het grote bed. Meestal gebeurt dit tussen de achttien maanden en drie en een half jaar oud. Vaak zijn er praktische redenen die zich aandienen om de overstap te maken, zoals de komst van een nieuwe baby, als hij uit zijn ledikant probeert te klimmen of als hij bezig is met zindelijk worden.

Tip! Heb je het idee dat je kind de overstap te groot vindt? Misschien is een peuterbed dan iets voor jullie! Zo kan je peuter langzaam wennen en meeste peuterbedden zijn uit te breiden naar een groot bed.

Het stappenplan

De beste manier om problemen met slapen in het nieuwe bed te voorkomen, is om je peuter zoveel mogelijk bij deze mijlpaal te betrekken. Daarom hebben wij wat tips voor je:

1) Neem je peuter mee als je het nieuwe bed gaat kopen. Laat hem zelf ‘kiezen’ tussen een aantal bedden die jij geschikt vindt. Maak er een gezellig dagje uit van samen, compleet met een lekkere lunch (pannenkoeken!) en tripje naar de ballenbak.

2) Kies ook samen beddengoed uit of verras hem met beddengoed van zijn favoriete en laat hem eventueel een nieuwe knuffel uitkiezen waarmee hij zich extra veilig voelt in zijn grote bed.

3) Zet het nieuwe bed in de kamer waar zijn ledikant staat. Zo kan hij al wennen en spelen op het nieuwe bed. Slapen doet hij nog in zijn ledikant.

4) Als je merkt dat je kind het grote bed steeds interessanter begint te vinden, kun je het avondritueel (voorlezen en liedje zingen) naar het grote bed verhuizen. Slapen mag nog steeds in de ledikant.

5) Wanneer de dag is aangebroken dat je kind in zijn grote bed gaat slapen, is het goed om hier al dagen van tevoren naar te verwijzen. “Jij gaat vanavond lekker in je nieuwe bed slapen he, omdat je zo’n grote jongen bent geworden!”.  Zorg dat het bed versierd is met ballonnen en maak er een echt feestje van om voor de eerste keer te gaan slapen. Je kunt zelf een klein cadeautje verstoppen onder zijn deken als je dit wilt.

Wat als je peuter uit het grote bed komt?

Bijna alle peuters komen de eerste week uit bed als ze zijn verhuisd van slaapplek. Dit is normaal, troost je kind en breng hem weer terug. Lijkt je kind echt teveel moeite te hebben na een week? Dan kun je overwegen om een nachtje naast hem te slapen of om de ledikant weer terug te zetten.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Stappenplan: zo gaat je peuter zonder problemen naar het grote bed
Sluiten